Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Istinu zna i Perišić?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 12. 2008.

Izvor: Glas javnosti

Istinu zna i Perišić?

Tužilaštvo za 15 godina nije predložilo saslušanje nijednog svedoka. Vladan Batić i Vladimir Beba Popović tvrde da je i general Perišić među onima koji bi svojim iskazom mogli da potvrde ili sruše zvaničnu verziju o samoubistvu

BEOGRAD - Smrt novinarke Radislave - Dade Vujasinović mogla bi, možda, biti razjašnjena kada bi istražne radnje umesto na raznorazna veštačenja i njihova tumačenja bile usmerene u pravcu saslušavanja svedoka. Oni bi, moguće je, mogli da razjasne - da potvrde ili opovrgnu - zvaničnu verziju prema kojoj se novinarka Duge ubila usled nervnog rastrojstva ili bi istražne organe mogli da usmere počiniocu ubistva.Međutim, takvog predloga iz Tužilaštva, jedino nadležnog da u ovoj fazi postupka preduzima korake, nema ni petnaestu godinu od kako je telo Vujasinovićeve nađeno u stanu na Trećem bulevaru 118.

Jalova prepiska Umesto toga, deceniju i po traje prepiska između državnih organa na relaciji gradska policija - Okružno tužilaštvo i Okružno tužilaštvo- Okružni sud.Njen produkt je serija raznih komisijskih veštačenja čiji su nalazi i mišljenja potpuno neusaglašeni, pošto nijedan od stručnjaka nije eksplicitno napisao da se Vujasinovićeva ubila ili da je ubijena, već su uvek ostavljali mogućnost da se desilo ili jedno ili drugo.

Misterije u celom slučaju uopšte možda ne bi bilo kada bi se, makar sada, otpočelo sa saslušavanjem svedoka.Naime, svih ovih godina, sem što je u policiji, neposredno posle Dadine smrti, onih ratnih devedesetih, izjave dalo sedmoro građana, Tužilaštvo dosad nije predložilo saslušanje nijednog za svedoka. Jedino je septembra prošle godine istražni sudija Okružnog suda Nebojša Živković, samoinicijativno, ne bi li eventualno došao do kakvih novih materijalnih tragova, saslušao Radislava Vujasinovića, Dadinog oca, koji godinama unazad ponavlja jedno isto: da mu je ćerka ubijena, ali koji nema druga konkretna saznanja o događaju koji se odigrao u noći između 8. i 9. aprila, kada je sat posle ponoći Vujasinovićeva pronađena mrtva.

Filcani čepovi U prilog svog uverenja njen otac sve ove godine navodi brojne nelogičnosti koje je uočio u stanu: položaj u kojem je Dadino telo zatečeno, položaj napunjene lovačke puške “dvocevke” (ispod leve noge savijene u kolenu), koja pri tom nije redovno čišćena, nered u stanu, pramenovi Dadine iščupane kose, fotelja koja se nalazila uz gornju levu stranu tela, puna krvi, koje je bilo toliko da je potpuno natopila sedište i prošla na njegovu donju stranu.Analizom njenog uzorka, privatno angažovani veštaci, utvrdili su da je “nulte”, Dadine krvne grupe. Pa tragovi krvi na stranici te iste fotelje koji su nastali obrisom prstiju, a za koju su isti stručnjaci utvrdili da je A krvne grupe ...

Ako se na sve ovo, odavno poznato, doda i podatak da su prilikom obdukcije iz tela Vujasinovićeve izvađena dva filcana čepa koja potiču iz puščane municije, koje je sa beogradskog Instituta za sudsku medicinu dan kasnije zajedno sa dramlijama podigao neko iz policije čiji identitet ne može da se utvrdi zbog nečitkog rukopisa (a i dokumentacija se čuva samo 10 godina), razloga za sumnju u zvaničnu verziju ima mnogo.“Podmetnuto samoubistvo” Među onima koji bi svojim iskazima pred sudom mogli da je potvrde ili sruše su Branko Nestorović, Dadin drug koji je navodno poslednji video živu, i Bratislav-Braca Grubačić, koji se zabavljao s njom i koji je imao ključ od stana.

Svakako bi bilo zanimljivo svedočenje Momčila Perišića, penzionisanog generala i haškog optuženika, koji prema rečima Vladimira-Bebe Popovića, ali i Vladana Batića, zna ko stoji iza Dadinog - ubistva.Naime, Popović je pred televizijskim kamerama u prvoj polovini 2007. godine rekao da je tokom “Sablje” neko od privedenih progovorio u policiji, ali da se posle s tim slučajem stalo. On je još rekao da je verziju o podmetnutom samoubistvu čuo i od Perišića.

- Perišić mi je tada rekao da iza toga (njegovog hapšenja zbog navodne špijunaže) stoje isti oni koji su ubili Dadu, pa prikazali da je samoubistvo. Dve godine kasnije, u prisustvu Vladana Batića sam ga molio da javno kaže ko su ubice, ali je on rekao da se boji i da će razmisliti - ispričao je Popović. Batić je potvrdio da je prisustvovao tom razgovoru i da je Perišiću rekao da je njegova obaveza da kaže ukoliko nešto zna, ali da se general tada odlučio za ćutanje.

Antrfile : Neslaganje sudije

Spisi predmeta, koje je još devedesetih godina Tužilaštvo označilo sa Ktn, što je službena oznaka koja se odnosi na slučajeve u kojima je počinilac krivičnog dela nepoznat (da se radi o samoubistvu oznaka bi bila Ktr.), nalaze se pred Krivičnim vanraspravnim većem koje treba da odlučuje povodom neslaganja sudije s poslednjim predlogom Tužilaštva da se uradi još jedno, dopunsko veštačenje.

Nestale kasete, fascikle...


Zanimljivo televizijsko svedočenje izneo je i Vanja Bulić, takođe novinar Duge. On je naveo da je Dada tvrdila da ima trake na kojima joj policajci govore o tome kako prodaju oružje muslimanima. “Te trake kasnije nisu nađene”, rekao je Bulić pre više od dve godine. Navodno se radi o snimcima koje je Vujasinovićeva donela sa puta u Sandžak, a na kojima su snimci razgovora s važnim ljudima iz MUP-a, koji su te ratne 1994. godine tvrdili da policija prodaje oružje muslimanima. Pored njih, navodno su nestale i neke fascikle sa dosta dokumentacije.

K. Kapisoda

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi