Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Presuda gasi „Karlovački list”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2011.

Izvor: Politika

Presuda gasi „Karlovački list”


Novi Sad – Redakcija „Karlovačkog lista” zabrinuta je zbog presude Višeg suda u Novom Sadu koja praktično gasi jedino informativno javno glasilo na području opštine Sremski Karlovci.

Branislav Sančanin, glavni i odgovorni urednik ovih lokalnih novina, koje se deli besplatno, osuđen je da plati 200.000 dinara zbog objavljivanja informacije čiju „istinitost u potpunosti nije proverio”, isto toliko za „nedozvoljeno objavljivanje fotografije”, kao i 84.600 dinara na ime troškova parničnog postupka.

„Karlovački list” pisao je o sukobu radnika obezbeđenja Save Pavlovića (člana DSS-a) i potpredsednika Skupštine opštine Sremski Karlovci Gorana Savića (člana DS-a), koji se 31. marta 2009. godine dogodio u sedištu Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu.

O ovom događaju izveštavali su gotovo svi elektronski i pisani mediji u glavnom gradu pokrajine, ali jedan od dvojice aktera Sava Pavlović tužio je samo lokalno glasilo.

– Ovo je jedinstven slučaj da je suđeno mediju zbog događaja o kome javnost ima opravdan interes da bude obaveštena. Sve navedeno dokumentovano je pred sudom, a u prilog istinitosti ide i izjava Savića, koji je potvrdio pisanje našeg lista. Međutim, postupajućoj sudiji Stanimirki Lalović to nije bilo dovoljno, a zanemarila je čak i činjenicu da je zbog napada novosadska policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pavlovića – kaže Sančanin.

Funkciju urednika „Karlovačkog lista” Sančanin obavlja volonterski, isto kao i desetak drugih kolega i grafičkih radnika iz ovog mesta. Žaliće se Apelacionom sudu, ali ukoliko presuda bude potvrđena, novine će se sigurno ugasiti.

– Upozoravamo kolege da će ovakvo tumačenje, po kome se napad u službenim prostorijama Južnobačkog okruga tretira kao „privatno mesto”, izazvati nesagledive posledice i odraziti na buduće izveštavanje. Uz tekst smo, potpuno profesionalno, objavili fotografije obojice aktera, ali smo i zbog toga kažnjeni –objašnjava urednik „Karlovačkog lista”.

M. Mijušković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi