Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spasimo Bi Bi Si
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 02. 2011.

Izvor: Blic

Spasimo Bi Bi Si


Ovih dana usred jedne od redovnih emisija Bi Bi Si-ja na srpskom jeziku spiker novinar je pročitao da Bi Bi Si ukida emisije na srpskom i albanskom jeziku. Vest nije tretirana kao udarna, ali ja sam je doživeo kao udarnu u doslovnom smislu reči.

Udarila me je u pleksus. Kasnije sam čuo da je reč o štednji, a da je prva na udaru srpska emisija jer je Bi Bi Si sa prelaskom Srbije na put demokratije izgubio svoju ključnu ulogu. Ili tako nekako.

A rekao bih da ni albanski čelnici nisu još neki savršeni barjaktari demokratije.

Dakle, nisam znao da sam slušajući Bi Bi Si zapravo bio edukovan da rušim režim Slobodana Miloševića.

Ja sam emisije Bi Bi Si-ja shvatao daleko šire, manje pragmatično, kao civilizacijsku činjenicu o pravu na što veću obaveštenost, poziv na kritičnost u odnosu na sve pojave u svetu, uključujući, naravno, i na moju zemlju i na zemlju u kojoj ta redakcija proizvodi ove emisije primernog novinarskog umeća.

Radio London sam za vreme okupacije, pored svog oca, još kao tinejdžer slušao krišom po cenu da otac završi u nacističkom zatvoru. Čini mi se da mi je srce kucalo u istom ritmu kad bih čuo ona četiri tona Radio Londona koja aludiraju na Betovenovu „Eroiku“.

Slušao sam te vesti koje su nam dolazile s one strane La Manša i potom za vreme svih blažih i žešćih oblika diktature domaće proizvodnje. I nastavio sve do danas, iako više ne živimo pod diktatom nekog „spasitelja nacija“.

Bi Bi Si emisije na srpskom jeziku danas su potreba vremena druge vrste, nimalo manje značajne.

Pre svega, Bi Bi Si na srpskom je izvor većeg broja vrlo relevantnih vesti iz sveta kojih je sve manje na našim elektronskim medijima. Bi Bi Si je kritičniji prema nama nego, prosečno uzev, naše radio i TV emisije; često je kritičniji i prema Zapadu, uključujući i V. Britaniju.

Prema tome, ne držeći ruke u džepovima, gospodari i gospodarstveni analitičari Bi Bi Si-ja, promenite mišljenje, nastavite sa emisijama na srpskom jeziku. Možda su nam potrebnije nego ikada. Nemojte čekati da dođu opet neka vremena u kojima ćete nam, kako vi mislite, samo tada biti potrebni. Biće kasno.

Jovan Ćirilov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi