Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Laži ugrožavaju demokratiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2019.

Izvor: FoNet

Laži ugrožavaju demokratiju

Ako se dopusti i bude pasivan prema sve masovnijoj proizvodnji lažnih vesti, izakojih stoje politički motivi, biće ugrožene i demokratske tekovine države, izjavio je FoNetu urednik portala Info brif Zoran Ostojić.

On misli da je u Srbiji najpoznatija lažna vest da Rezolucija 1244 garantuje da je Kosovo u Srbiji, što mnogi veruju. Lažne vesti su danas opasnije zbog interneta i razvoja globalne mreže, iako su uvek su postojale, rekao je Ostojiću serijalu Pres Ekstra.

Mejstrim mediji su nekada bili dovoljno moćni da niko ozbiljan nije verovao da je Zemlja ravna ploča, naglasio je Ostojić, dok sada internet smanjuje uticaj medija koji se bave istinom.

On je novinarki Andrijani Milaćević rekao da tvrdnje oštetnosti vakcinacije predstavljaju aktuelni primer opasnelažne vesti koja odnosi živote.

Prema oceni Ostojića, u moderno vreme lažne vesti kreiraju određene snage, službe i pojedinici, koji žele da destabilizuju demokratske države.

Otuda najveći procenat lažnih vesti potiče ili je u korist autokratskih i totalitarnih režima, predočio je on, uz ocenu da su iza toga gotovo uvek politika ili religija.

Ostojić smatra da države moraju da se bore protiv lažnih vesti, ali nema poverenja u državne komisije koje bi se time bavile. Dva su pravca, jedan su zakoni, a drugi su mediji i novinari, koji će pokušati da edukuju ljude, smatra Ostojić.

On procenjuje da se lažne vesti ne mogu iskoreniti, ali da mogu da se svedu na meru da ostanu u "tom krugu zaluđenika iteorija zavere".

Demokratija jeste da na nju imaju pravo i nedemokrate, ali demokratija znači i da moraš da se boriš i braniš od toga, poručio je Ostojić.

Govoreći o ulozi profesionalnih novinara u borbi protiv tabloidizacije, on je konstatovao da su šanse propuštene.

Govorim o profesionalnim udruženjima novinara, posle 5. oktobra, tokom pripreme javnosti za ubistvo premijera, kadasmo došli u poziciju lažne solidarnosti, objasnio je Ostojić.

Kada su, kako je podsetio, tabloidi koji su pripremali ubistvo Zorana Đinđića, bili pod nekom vrstom reperesije, svi su kočili da brane one koji su radili u tim "takozvanim medijima" i time javnosti rekli - oni i mi smo isto. Posledica toga je i ovo danas da su svi koji rade u medijima "kao novinari".

Da smo u prilici da dajemo licence, kao lekari i advokati, brzo bi se raščistilo ko je profesionalni novinar, a ko profesionalni propagandista, uveren je Ostojić.

S druge strane, on je istakao da postoje i udruženja propagandista, kao što su marketinške agencije, ali mnogi koji bi trebalo da su u tim udruženjima, rade u "nečemu što se kupuje na kiosku i smatra se medijem".

Sama činjenica da u Srbiji danas nije opasno izgovoriti laž je opasna i neprihvatljiva, upozorio je Ostojić.

On smatra da nije opasno ni izgovoriti istinu, ali je veoma loše to što se i laž može izgovoriti bez ikakvih posledica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi