Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 04. 2019.

Autor: FoNet Izvor: Danas

CPJ: Vučićeva retorika je signal za napade na novinare

Najnoviji napadi na novinare u Srbiji su deo trenda nastalog za vreme vladavine Aleksandra Vučića, čija je retorika signal neprijateljima slobodnih medija da napadaju novinare, ocenili su danas predstavnici Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) iz Njujorka.

U Komitetu su za Glas Amerike naveli da slobodu medija i bezbednost novinara u Srbiji treba da obezbedi zvanični Beograd, a ne vlade u Berlinu ili Vašingtonu.

Koordinatorka programa za Evropu i Centralnu Aziju u Komitetu Gulnoza Said rekla je da je Komitet veoma zabirinut povodom najnovijih napada na urednika BIRN-a Slobodana Georgieva i tri nezavisne novinarke i autorke dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ Sanju Kljajić, Milenu Popović i Vanju Đurić.

„Nažalost, to je u sklopu trenda pogoršanja slobode medija koji smo videli za vreme predsednika Aleksandra Vučića“, kazala je Gulnoza Said i dodala je jedan od najgorih napada koje je Komitet zabeležio u proteklim mesecima napad na novinara Milana Jovanovića.

Prema njenim rečima, retorika protiv medija dolazi od najviših srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vučića.

Ona je ukazala da je takva retorika signal svim neprijateljima slobodnih medija da mogu da maltretiraju i napadaju novinare i da ti napadi ostaju nekažnjeni.

„Vlast u Srbiji, uključujući i predsednika Vučića, treba otvoreno i jasno da osude svaki pokušaj da se novinarima ograniči sloboda i da instruiše nadležne organe da osiguraju bezbednost nezavisnih medija i novinara“, ukazala je Said.

U Komitetu ne veruju da međunarodna zajednica žmuri na napade na novinare i ugrožavanje slobode medija u Srbiji.

„Svaki put kada se strani zvaničnici ili predstavnici međunarodnih organizacija sastaju sa srpskim zvaničnicima, na dnevnom redu moraju biti sloboda medija i napadi na novinare, i to će držati Vučićevu administraciju u pripravnosti“, smatra Gulnoza Said.

Prema njenim rečima, nisu vlade u Berlinu i Vašingtonu ili zvaničnici u Briselu i Strazburu ti koji mare za slobodu medija u Srbiji, već to mora biti vlada Srbije i ostale grane vlasti kojima sloboda medija mora biti politički prioritet.

„Moraju osigurati bezbednost novinara, slobodnu razmenu mišljenja, transparentno donošenje odluka o kojem će se izveštavati – jer to čini Srbiju jačom, ne slabijom“, smatra Gulnoza Said.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi