Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo novinar Dejan Anastasijević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 04. 2019.

Autor: J. Z. T. Izvor: Danas

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je danas posle duge i teške bolesti. Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“.

Takođe, bio je dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME i dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu pa se samim tim „kvalifikovao“ da ga bivši ministar informisanja Aleksandar Vučić u „vladi narodnog jedinstva“ prozove u Skupstini Srbije, uz opasku da se „takvi neće tolerisati“.

U aprilu 1999. Dejan je bio prisiljen pobeći u Beč sa porodicom jer su mu pretili i život mu je bio u opasnosti.

U Beograd se vratio u avgustu 2002, na vreme da pokriva pad Miloševića i njegov odlazak u tribunal za ratne zločine u Hagu.

Oktobra 2002, Dejan je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića.

U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovo stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

Nekoliko godina posle atentata, 2010. godine, za Blic je izjavio da je nakon njegovih tekstove o ratnim zločinima i činjenicu da je bio svedok pred Tribunalom u Hagu, sumnjao da je iza napada na njega stajao Vojsilav Šešelj i Jovica Stanišić.

Anastasijević je pokrivao sve konflikte sa područja bivše Jugoslavije. Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe od strane Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji „Out of Time“ (IWPR, London, 2000), koja je bila burno pozdravljena.

On je 2002.godine bio dobitnik nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta, dobio je dve nacionalne nagrade za novinarstvo (NUNS i nagrada Dušan Bogovac), kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi