Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cvejić (Danas): Savet za štampu nema veliki uticaj na tabloide
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2020.

Izvor: FoNet

Cvejić (Danas): Savet za štampu nema veliki uticaj na tabloide

Veliki broj prekršaja novinarskog kodeksa u štampanim i onlajn medijima i edukacija građana o tome kada imaju pravo da se obrate tom telu, predstavljaju najveće izazove u radu Saveta za štampu, izjavio je FoNetu član Komisije Saveta za žalbe Bojan Cvejić.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ukazala je da se Savet suočava sa brojnim izazovima, počev od toga da nema stabilan izvor finansiranja, do spoljnih i unutrašnjih pritisaka.

Ona je, u serijalu razgovora Bez rukavica, rekla da problem predstavlja i to što lokalne samouprave ne poštuju odluke Saveta, a novac dodeljuju upravo onim medijima koji krše Kodeks.

Kako je objasnila, protiv rada Saveta usmerene su i aktivnosti medija koji ne priznaju nadležnost Saveta i udruženja koja nisu učestvovala u osnivanju tog tela, ali i sa izazovima koje nosi nova Medijska strategija.

Kada je reč o Strategiji, Novaković je FoNetu izjavila da predstoji duga borba, jer se problem odnosi na položaj Saveta za štampu, koji građanima želi da pruži bolje novinarstvo tako što će mediji koji kontinuirano krše Kodeks biti kažnjeni i to tako što neće dobiti državni novac.

"Pri izradi, insistirali smo da obavezujući uslov za dodelu novca bude poštovanje odluka Saveta, odnosno priznavanje Kodeksa i samoregulacije", predočila je Novaković.

Kako je napomenula, Savet nailazi na veliki otpor i iz državnih organa i naravno od medija koji ne priznaju njegovu nadležnost, ali i nekih medijskih organizacija.

Upitan da li zbog postojanja Saveta ima manje kršenja Kodeksa, Cvejić odgovorio da Savet nema veliki uticaj na tabloide, koji "iz dana u dan prave sve veće prekršaje" i ne mare za to da li će ih Komisija osuditi ili ne.

On smatra da bi država trebalo da prepozna Savet kao bitnu instituciju za medije i da odluke Komisije imaju veće posledice po medije koji se ne pridržavaju Kodeksa.

Novaković je naglasila da ne vidi da se Kodeks manje krši, već da, naprotiv, broj prekršaja raste, ali da veruje da će se doći do toga da postoje kazne za takvo ponašanje.

"Kroz rad, pokušamo da utičemo na građane da treba da prestanu da kupuju medije koji krše Kodeks, a oglašivače da se ne oglašavaju u takvim medijima", rekla je Novaković.

Kao uspeh Saveta, Cvejić je izdvojio to što opstaje 10 godina, dok je Novaković istakla da su za deceniju postojanja uspeli da izgrade instituciju i da se nametnu kao relevantno telo.

Prema njenim rečima, u Savetu zaista postoji dijalog, jer su predstavnici svih relevantnih delova novinarske zajednice, pa i oni "zaraćeni", seli za isti sto, ali i to što je medijska etika postala tema u Srbiji.

Kao najveći neuspeh, Novaković je izdvojila to što Savet nije uspeo u osnovnoj nameri - da podigne kvalitet novinarstva i unapredi medijske sadržaje.

Savet za štampu je samoregulatorno telo osnovano krajem 2009. godine.

Osnovali su ga Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Asocijacija medija, sa idejom da podignu kvalitet novinarstva u Srbiji i štite građane od zloupotreba u štampanim i onlajn medijima.

Pored Upravnog odbora, centralno telo Saveta je Komisija za žalbe, koja je do sada primila više od 700 žalbi.

Odlučivala je o više od 400 žalbi. Većina odluka Komisije - u više od 300 slučajeva, potvrdila je da je bilo povrede Kodeksa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi