Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Telekom se ne izjašnjava o ponudi United Medie da distribuira N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 01. 2020.

Autor: Maja Đurić Izvor: N1

Telekom se ne izjašnjava o ponudi United Medie da distribuira N1

Pitanje da li će korisnici kablovskog operatora "Supernova" imati mogućnost da gledaju kanal N1 - još uvek je otvoreno, budući da nema odgovora na ponudu United Medie da Telekom Srbija distribuira N1, a sve zbog opšteg interesa građana. U međuvremenu, stručna javnost ukazuje da se uskraćivanjem N1, građani uskraćuju za drugačije mišljenje.

Ukoliko ste gledali večerašnji Dnevnik televizije N1 - niste među 300.000 građana koji više nemaju mogućnost da N1 vesti prate u svom domu, jer je za sve korisnike kablovskog operatora "Supernove" lista kanala od pre nekoliko dana kraća za programe koje proizvodi United media.

Međutim, vođena javnim interesom i pravom građana na objektivno i profesionalno informisanje, United Media dala je otvorenu ponudu državnom Telekomu Srbija i svim drugim operatorima da u svoju ponudu uvrste kanal N1 i to po, kako su saopštili, tržišnim uslovima i ceni od 0,4 evra po korisniku.

"United Media, kao nosilac prava distribucije TV kanala N1 ovim putem poziva operatora Telekom Srbija i sve operatore koji su povezana lica ove kompanije, za distribuciju kanala N1, za teritoriju Srbije. Cena - 0,4 evra po korisniku bazirana je na tržišnim uslovima i cenama koje Telekom Srbija Grupa plaća drugim kanalima. Ovaj poziv važi i za sve ostale operatore upisane u Evidenciju operatora javnih komunikacionih mreža i usluga kod RATEL-a", navedeno je u javnom obaveštenju UM.

Ipak, od Telekoma Srbija odgovora na tu ponudu nema.

Stručna javnost smatra da pitanje distribucije kanala N1 nije isključivo pitanje poslovne politike između United medie i Telekoma Srbije, već da se time uskraćuje mogućnost da građani čuju drugačije mišljenje.

U pozadini priče, vide politiku.

"Naravno da će se pooštravati i zatvarati svaki glas, tako da više niko ne može ni N1 da vidi, ako može da ne vidi baš niko... I to će se pooštravati kako bude nailazila ova kampanja, koja tek treba da krene. U tome je i problem ovog društva - ovde se drugačije mišljenje ukida na svaki mogući način. Mi sad treba da razgovaramo o tome da li ljudi u Srbiji treba da gledaju N1 i da vide ovo što mi najavljujemo ili ne treba", kaže Biljana Stepanović, urednica magazina "Nova ekonomija". 

United Media poručuje da je N1 već pet godina prvi izbor gledalaca tokom svih bitnih dešavanja u zemlji i regionu, a da je pravovremeno i istinito izveštavanje u interesu javnosti.

Ipak, u aktuelnoj situaciji, urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm "čita" još jedan pritisak na nezavisno novinarstvo.

"Čini mi se da režim ulazi u jednu fazu u kojoj želi da zaustavi apsolutno sve i da čak i ovo malo profesionalnih medija, objektivnih, kako god hoćete da ih nazovete - nije dovoljno što nas je malo, nego je potrebno još to malo ograničiti. Jer ovde vlast očigledno smatra da je ona isključivi vlasnik istine i informacije i da svaki razgovor i svako mišljenje u Srbiji mora da bude oblikovano onako kako to odgovara SNS-u", navodi Švarm.

Da li je u opštem interesu građana da imaju pravo da biraju kako će se informisati i da li N1 treba da postoji kao opcija? Odgovor na to pitanje delom je i u činjenici da je televizija N1 u 2019. godini dodeljena novinarska nagrada "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost, jer kako je tada žiri obrazložio, N1 svojim programom de fakto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi