Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marićeve uvrede nisu krivično delo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 02. 2020.

Autor: V. Jeremić Izvor: Danas

Nakon Višeg tužilaštva i Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivične prijave protiv glavnog urednika televizije Hepi

Marićeve uvrede nisu krivično delo

Glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić neće krivično odgovarati za uvredu profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija, pošto je nakon Višeg tužilaštva u Beogradu i Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu odlučilo da odbaci krivičnu prijavu smatrajući da u konkretnom događaju nema elemenata dela koje se goni po službenoj dužnosti, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno u Trećem osnovnom tužilaštvu, zamenik tužioca je po prijemu predmeta policijskoj stanici Zemun uputio zahtev za

prikupljanje potrebnih obaveštenja. U okviru toga, obavljen je razgovor sa Marićem. Pored saslušanja, izvršen je uvid u video snimak emisije

„Dobro jutro Srbijo“ koja je emitovana 30. septembra 2019. godine.

„Ocenom svih priloženih dokaza utvrđeno da prijavljeno delo nije krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, rečeno je Danasu u Trećem osnovnom tužilaštvu dodajući da su nakon toga doneli rešenje kojim je odbačena krivična prijava.

Podsetimo, krivična prijava protiv Marića došla je do Trećeg osnovnog tužilaštva nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu istu odbacilo smatrajući da u Marićevim rečima nema elemenata krivičnog dela raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Predmet je prosleđen kako bi Treće tužilaštvo ustanovilo da li ima elemenata blažeg dela, povreda ugleda zbog, rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

Protiv Milomira Marića bile su podnete dve krivične prijave. Jednu su podneli Danijel Sinani i Filozofski fakultet u Beogradu, a drugu Slavko Ćuruvija Fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija.

Prijave su podnete zbog govora Milomira Marića u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na televiziji Hepi od 30. septembra 2019. godine. Govoreći o postupku utvrđivanju autentičnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, i uloge koju je profesor Sinani imao u tom postupku, Marić je rekao da će o tome odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“.

„Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…“, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac. Kako je rekao, Sinani ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“.

Profesor Sinani nije želeo da komentariše odluku Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, tvrdeći da će sačekati da advokati Filozofskog fakulteta najpre prime to rešenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi