Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sindikat Nezavisnost: Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2020.

Izvor: Cenzolovka

Sindikat Nezavisnost: Apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike

Sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" apeluje na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitinu opremu, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindika Dragan Milanović.

Podsećamo da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend u medijima u Srbiji je smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme, što je dovelo do porasta angažovanja po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu.

S obzirom na činjenicu da je petina novinara u Srbiji u statusu „frilensera” (izvan radnog odnosa), a da polovina radi na nesigurnim poslovima, smatramo da je u ovom trenutku neophodno iskazati solidarnost i ne dozvoliti da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.

Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne, dok veliki broj novinara radi prekovremeno. Stoga apelujemo na poslodavce da redovno isplaćuju svoje saradnike, jer je većini to jedini izvor prihoda.

Samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, a sve to utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj. Tokom vanrednog stanja novinari su svakodnevno na svojim radnim zadacima i često su izloženi povećanom riziku od virusa korona.

Nemojte da dozvolite da se, ionako ugrožena profesija u Srbiji, dodatno degradira. Zaštitite svoje medijske radnike i omogućite im da rade i redovno zarađuju.

Nadamo se da će i Vlada Srbije imati sluha za sve medijske kuće koje usled trenutne situacije otežano posluju. Time će pomoći i svim honorarnim saradnicima.

Novinari i drugi medijski radnici koji profesionalno i u skaldu sa standardima i kodeksom profesije obavljaju svoj posao ključni su akteri u postojećim vanrednim okolnostima, jer od njihovog rada zavisi i to da li će i na koji način građani Srbije biti informisani o aktuelnoj epidimiji, a posledično i koliko ćemo se kao društvo uspešno izboriti sa širenjem zaraze.

Takođe, uloga slobodnih medija od presudne je važnosti i za kontrolu donosioca odluka u primeni mera koje značajano ograničavaju slobode i prava građana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi