Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Londonski sud: Asanž ostaje u zatvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2020.

Izvor: Sputnjik

Londonski sud: Asanž ostaje u zatvoru

Londonski sud je odbio zahtev advokata osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža za njegovo privremeno oslobađanje zbog virusa korona.

„Ranije ponašanje gospodina Asanža je pokazalo na šta je sve spreman da bi izbegao izručenje. Ako ga sada oslobodimo, neće se vratiti na saslušanja povodom ekstradicije“, obrazložila je presudu sudija Vanesa Barajtser.

Na saslušanju je predstavnik Asanžove odbrane Edvard Ficdžerald izjavio da ako Asanž ostane u zatvoru Belmarš preti mu povećana opasnost od zaraze virusom korona, s obzirom na bolest pluća, a njegovi advokati neće moći da rade s njim na slučaju ukoliko u zatvoru bude uveden karantin.

Podsetimo, ranije su Asanžovi advokati predali molbu za njegovo privremeno puštanje iz zatvora uz kauciju.

Slučaj „Asanž“

Džulijan Asanž optužen je za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti kazna od 175 godina zatvora.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi