Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet REM odgovorio Prvanoviću: Nisu stečeni zakonski uslovi za razrešenje članova UO RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 06. 2020.

Autor: FoNet Izvor: Danas

Savet REM odgovorio Prvanoviću: Nisu stečeni zakonski uslovi za razrešenje članova UO RTS

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odgovorio je danas profesoru Slobodanu Prvanoviću da se nisu stekli zakonski uslovi za razrešenje članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS), kao i da se privatnim televizijama ne može zabraniti celokupni informativni program.

Prvanović je medijima dostavio odgovor REM na zahtev Akademske zajednice za razrešenje Upravnog odbora RTS i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

Savet REM je, u dopisu koji je potpisao zamenik predsednika Saveta Goran Petrović, na sednici 21. maja razmatrao zahtev i konstatovao da se nisu stekli zakonski uslovi za razrešenje članova UO RTS.

U nadležnosti Programskog saveta, a ne Upravnog odbora, je da se stara o zadovoljanju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja i da razmatra njegov kvalitet, navodi se u obrazloženju.

„U vezi vašeg zahteva koji se odnosi na zabranu emitovanja Informativnog, političkog programa pružaoca usluga TV Pink Hepi TV i TV Studio B, obaveštavamo vas da su pružaoci medijskih usluga imaoci celovitih dozvola za pružanje opšte medijske usluge“, navodi se u odluci saveta REM.

Budući da je odrebdom člana 43. Zakona o elektronskim medijima propisano da opšte medijske usluge obuhvataju informativne, obrazovne, kulturne, naučne, sportske, zabavne i druge programske sadržaje, Regulator može da izrekne privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja za ovaj ili one delove programskog sadržaja, ukoliko je izvršio naročito tešku povredu obaveze iz zakona o elektronskim medijima, dodaje se.

Zabrana objavljivanja programskog sadržaja važi za istovrsne programske sadržaje. Kada se steknu zakonski uslovi može se zabrniti objavljivanje određenog programskog sadržaja, ali ne i celokupni informativni program, zaključuje se u odgovoru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi