Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojanstveno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti „REFLEKSIJA“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

16. 05. 2022.

Autor: Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija Izvor: Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojanstveno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti „REFLEKSIJA“

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisuje peti Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti “REFLEKSIJA”.

Pandemija virusa COVID-19 promenila je stvarnost i svakodnevni život ljudi, jasnije otkrivajući jaz u stepenu prilagodljivosti društvenih grupa usled nejednakosti i slabosti javnog socijalnog sistema. Procenat siromaštva u Srbiji zadržao se na oko 17,4% u 2020. godini, što je blizu nivoa iz 2019. godine. Ipak siromaštvo je svakodnevica velikog broja ljudi u Srbiji, a da li se i na koji način to vidi u medijima koji treba da su glas naroda ostaje veliko pitanje.

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija postavlja pitanje da li dovoljno i na pravi način mediji izveštavaju o siromaštvu i nagrađuje one koji o siromaštvu izveštavaju na dostojan način.

Nagrada za dostojno izveštavanje dodeljuje se za novinarske radove i medijske fotografije koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. 

ZAŠTO OVA NAGRADA: Cilj ustanovljenja Nagrada za dostojno izveštavanje je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.    


ZAŠTO JE DRUGAČIJA: Nacionalna Nagrada za dostojno izveštavanje predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom da je žiri koji će ocenjivati novinarske radove sastavljen isključivo od osoba sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti (nezaposleni mladi, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, korisnici socijalnih usluga i dr.).  

KAKO SE PRIJAVITI: Zaineresovani se mogu prijaviti eletronskim putem popunjavanjem prijave koju možete pronaći OVDE ili popunjavanjem obrasca koji je u prilogu mejla. U prilogu ovog mejla je zvaničan Poziv za učešće kao i Smernice za konkurisanje. 

Pojedini autor/ka može konkurisati sa najviše tri novinarska rada. Redakcije, fizička i pravna lica (institucije, ustanove, NVO i dr.) mogu predložiti više radova različitih autora. 


VAŽNE INFORMACIJE: Novinarski radovi sa kojima se konkuriše moraju biti objavljeni u periodu od 1. marta 2021. godine do 28. februara 2022. godine.

Fotografije kojima se konkuriše moraju biti snimljene u Srbiji u periodu od 1. marta 2021. godine do 28. februara 2022. godine.

Poziv za učešće na konkursu i obrzac za prijavu su u prilogu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi