Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Sećanje na novinarsku hrabrost: Raspisan 23. konkurs za novinarsku nagradu "Milan Pantić", prijave do 26. maja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

26. 04. 2024.

Autor: V. Crnjanski Spasojević Izvor: Večernje novosti

Sećanje na novinarsku hrabrost: Raspisan 23. konkurs za novinarsku nagradu "Milan Pantić", prijave do 26. maja

Konkurs za novinarsku nagradu "Milan Pantić", koja će se ove godine dodeliti dvadeset treći put, raspisan je juče i trajaće do 26. maja.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, koji je ubijen 11. juna 2001. godine, ujutro, u hodniku ispred svoga stana dok se vraćao iz prodavnice, u papučama i sa hlebom u ruci. Ubica i nalogodavci do danas nisu pronađeni.

Tradicionalno, nagrada se uručuje na dan ubistva u Narodnoj biblioteci u Jagodini, posle pomena na Gradskom groblju i polaganja cveća na mestu ubistva i na spomen-bisti Pantiću na trgu koji nosi njegovo ime.

Kako je za "Novosti" potvrdio Veran Matić, predsednik Državne komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sastanak SRG biće održan na dan Pantićevog ubistva upravo u Jagodini. Tema će biti bezbednost novinara u tom regionu i Pantićevo ubistvo.

"Predmet Pantić" vraćen je u novembru prošle godine u jagodinsko Više tužilaštvo iz beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal, posle gotovo dve godine razmatranja da li je TOK nadležan za ovaj slučaj, odnosno da li ima naznaka da je u pitanju delovanje organizovane kriminalne grupe. Budući da je zaključeno da nema, predmet je poslat tamo odakle je i došao u proleće 2022.

U međuvremenu, vodeći inspektor i šef Radne grupe MUP-a koja je radila na slučaju, Dragan Kecman, otišao je u penziju, tako da će MUP morati da formira novi tim za istragu. On, kako saznajemo, još nije formiran, a to će, inače, biti deveta radna grupa koja se bavi slučajem ubistva Milana Pantića.

Kako je za naš list kazao Matić, da ne bi zastareli slučajevi od kojih zavisi rešavanje i motivi za ubistvo, veoma je važno da jagodinsko tužilaštvo prioritetno radi na ovom predmetu i izda nalog MUP-u za sprovođenje istražnih radnji. Naime, prema Matićevim rečima, "još ima neistraženih činjenica i mogućih svedočenja koji nisu obrađeni."

I zaista, posle vraćanja predmeta iz Beograda, 5. februara jagodinsko tužilaštvo uputilo je dopis Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije, u kom ga obaveštavaju da je potrebno "nastaviti sa preduzimanjem svih neophodnih radnji u cilju otkrivanja identiteta učinioca, uz redovno obaveštavanje da li je u međuvremenu bilo određenih aktivnosti policije u tom pravcu".

Predlozi i dobitnici

Predlozi kandidata za nagradu šalju se na mejl pr@novosti.rs ili na adresu Kompanija "Novosti", Trg Nikole Pašića 7, Beograd, sa naznakom "Za konkurs MILAN PANTIĆ".

Za 22 godine nagradu je dobilo 23 novinara i jedna televizija, a 2016. nije dodeljena. Dosadašnji dobitnici su: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni, Aleksandra Delić, Andrija Igić, Ivan Radulović, Sofija Babović i Nemanja Jovanović, Zorica Gligorijević, Dragana Sotiroski, TV Puls iz Šilova na KiM, američki novinar Džeremi Skejhil, dopisnici "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliša Kadić i Milutin Sekulović, Vladimir Banić, Danijel Simić i Dimitrije Mirković.

Inače, Pantić je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, a ubistvo se povezuje sa privatizacijom cementare u Paraćinu.

Konkurs za novinarsku nagradu koja nosi njegovo ime traje do 26. maja, a odluku o dobitniku nagrade doneće petočlani žiri, sastavljen od predstavnika "Novosti", UNS-a, NUNS-a, lokalnog medija u Jagodini i porodice Pantić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi