Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Izabrana Betina fotografija godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

16. 06. 2017.

Izvor: Beta

Izabrana Betina fotografija godine

Pobednik 14. konkursa za Betinu fotografiju godine je fotoreporter AFP-a Robert Atanasovski za fotografiju "Šarena revolucija".

Na izložbi koja je večeras otvorena u Dorćol placu u Beogradu izloženo je 45 radova, od ukupno prispelih 300 radova - koji su dela 76 autora medijskih profesionalaca iz osam evropskih zemalja.

U izjavi agenciji Beta na uručenju nagrade dobitnik prve nagrade za Betinu fotografiju godine u iznosu od 1.000 evra Robert Atanasovski je izjavio da je u Makedoniji ove godine "bilo veoma uzbudljivo" i da je bilo mnogo prefarbanih fasada vladinih institucija i šarenih i grafita naglasivši: "Boja se pere ali se sram ne pere".

Glavni urednik Bete Dragan Janjić je otvarajući izložbu rekao da je izuzetno ponosan na regionalni karakter konkursa i da se radi o tradicionalnoj izložbi koja je održana uz podršku najvećeg logističkog sistema u zemlji – Pošta Srbije.

Pošta Srbije je uz fotografiju godine kao dodatni deo prikazala i najnoviju kolekciju poštanskih maraka na kojima su likovi velikana srpskog glumišta: Marija Crnobori, Ružica Sokić, Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Bekim Fehmiju, Nikola Simić, Bora Todorović i Dragan Nikolić.

Fotoreportoeri Ringier Axel Springera Srbija Mitar Mitović i Vladimir Živojinović dobili su drugu i treću nagradu. Mitrović za fotografiju ”Kupanje“ koja je kontrast novog Beograda na vodi i izbeglica “koji se kupaju polivajući se vodom u nehumanim uslovima zimskih meseci“. Živojinović je zabeležio fotoaparatom uklanjanje spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

On je istakao da je “vidno da je Tucović ljut što ga skidaju sa Slavije i menjaju za šarenu fontanu koja mu se iskreno govoreći ne sviđa“.

Nagradu publike fotoaparat ”Sony“ dobio je Bernard Čović za fotografiju ”Vratio se Leopold“ koji je ovekovečio telo sveca Leoplda Mandića, koje je držano dva dana u Katedrali u Zagrebu.

Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs medijske profesionalne fotografije u jugoistočnoj Evropi, a na dosadašnjih 14 konkursa učestvovala su 1.273 fotoreportera sa 5.590 radova.

Manifestacija značajno doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca, razmeni iskustava i međusobnom razumevanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi