Naslovna  |  Konkursi  |  Stipendije  |  UNS poziva novinare medija u Vojvodini na besplatnu obuku za rad u onlajn medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Stipendije

03. 09. 2015.

Izvor: UNS

UNS poziva novinare medija u Vojvodini na besplatnu obuku za rad u onlajn medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva novinare medija sa sedištem u Vojvodini da se prijave na besplatnu obuku za rad u novim medijima.

Novinari tradicionalnih i onlajn medija kojima nedostaje profesionalna obuka, a žele da steknu znanja i veštine kako bi bili konkurentni i kvalitetno radili u digitalnom okruženju treba da pošalju svoju biografiju i kratko motivaciono pismo (ne duže od 1500 karaktera) na dragana.bjelica@uns.rs do 23. septembra 2015. godine sa naznakom ZA KONKURS.

Kandidati treba da znaju da rade na računaru i koriste internet.

Obuka u okviru Škole veb novinarstva, etike i veština traje dva meseca. Nastava se održava vikendima, subotom od 10 do 14.30 i nedeljom od 10 do 13.45 sati.

Polaznici imaju mogućnost da dolaze na časove ili prate nastavu na daljinu iz svojih domova, preko interneta, sa direktnim učešćem i prilikom da predavačima postavljaju pitanja.  

Obuka je prilika da se novinari iz različitih sredina umreže i budu deo modernog sistema sticanja znanja i veština. Bez remećenja redovnih obaveza u redakciji imaće mogućnost da se usavršavaju i prenesu stečena znanja i veštine svojim koleginicama i kolegama.

Cilj obuke je da novinari uspešno savladaju različite oblasti među kojima su:

- pisanje za veb;
– kreiranje multimedijalnih sadržaja (video, audio, fotografija, dokumenti na vebu) uz rad u programima za obradu fotografije i montažu;
- osnove veb arhitekture;
- osnove veb dizajna;
-  optimizacija;
- analitika;
- upotreba društvenih mreža u novinarstvu;
- korišćenje besplatnih alata.  

Posebne teme biće  veb etika i praksa Saveta za štampu u slučajevima kršenja Kodeksa novinara Srbije u onlajn medijima i  zakonska rešenja i pravna praksa iz IT sfere.

Novinari će, ukoliko njihovi mediji imaju onlajn izdanja, biti u prilici da analiziraju sopstvene sajtove i ispitaju mogućnosti za njihovo unapređenje.

Obukom se želi doprineti profesionalizaciji i unapređenju standarda  u onlajn medijima, a novinari ohrabriti da koriste nove tehnologije, stiču nova znanja i veštine i pripremaju vebu prilagođene sadržaje od interesa za građane.

Posle dvomesečne obuke novinari će samostalno uraditi multimedijalne priče i objaviti ih na sopstvenim i/ili sajtu www.webnovinar.org.

Na konkursu će biti odabrano 10 novinara koji će dobiti detaljne informacije o načinu rada, predavačima i programu pre početka obuke.

Obuka se sprovodi u okviru projekta „Profesionalno onlajn novinarstvo – moj izbor u digitalnom svetu“ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodina na Konkursu za unapređenje profesionalnih standarda u 2015. godini.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

03.09.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:57

Povezani komentari

Komentar na ovaj tekst lako se izvodi iz mog komentara na vas tekst "Kamere same ne snimaju" - http://uns.org.rs/desk/Privatizacija/32797/kamere-same-ne-snimaju.html

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi