Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Poziv na trening o dekonstrukciji dezinformacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

06. 10. 2020.

Izvor: novinarska-skola.org.rs

Poziv na trening o dekonstrukciji dezinformacija

Novosadska novinarska škola organizuje trening o dekonstrukciji dezinformacija za novinare svih medija, frilensere i studente novinarstva iz bilo kog grada u Srbiji.

Trening će se održati 16. i 17. oktobra u Novom Sadu i trajaće jedan i po dan. Uslov za prijavu je da osoba radi u nekom mediju ili je student/kinja novinarstva. Biće primljeno maksimalno do 15 učesnika. Vodiće se računa o jednakoj teritorijalnoj zastupljenosti učesnika.

Učesnici će na treningu steći praktične veštine u identifikaciji dezinformacija i monitoringu izvora lažnih informacija. Učesnici će biti osposobljeni da identifikuju mreže dezinformacija, da pronađu autentičan izvor neke izjave, priče i tvrdnje, da prepoznaju lažne naloge na društvenim mrežama, da verifikuju autentičnost fotografija i video zapisa i da izveštavaju o lažnim vestima. Trening je dizajniran tako da učesnicima pruži znanja o ovoj temi kroz primere, dostupne onlajn alate i iskustva novinara koji rade na dekonstrukciji lažnih vesti.

Predavačice na treningu biće saradnice Novosadske novinarske škole i novinarke redakcije Fake News Tragač.

Novosadska novinarska škola pokriće troškove puta za učesnike van Novog Sada, kao i troškove smeštaja za učesnike iz Beograda (petak uveče), Niša i udaljenijih mesta (petak uveče i subota uveče). Obroci i osveženje za učesnike biće organizovani takođe na treningu. Učešće je besplatno.

Trening će biti organizovan u skladu sa merama protiv širenja pandemije, koje je propisao grad Novi Sad. Učesnici treninga se prijavom obavezuju da će poštovati pomenute mere u cilju sprečavanja širenja pandemije Kovida-19. Učesnici se obavezuju da će pristati da na treningu nose maske, peru i dezinfikuju ruke i drže odstojanje od najmanje 1, 5 metar. Učesnici se prijavom na trening obavezuju i da će na treningu potpisati izjavu da su svesni rizika koji nosi ovakav javni događaj i da ukoliko dođe do zaražavanja Kovid-19 virusom u periodu trajanja treninga neće smatrati organizatora odgovornim.

Rok za prijavu na trening je 7. oktobar.

Zainteresovani student i novinari mogu se na trening prijaviti ovde.

Sva pitanja u vezi sa treningom se mogu postaviti elektronskim putem na mejl valentina@novinarska-skola.org.rs.

Trening se organizuje u okviru projekta “Promoting Media Information Literacy and strengthening independent media in the Western Balkans” koji realizuje organizacija Albany Associates iz Velike Britanije i Mediacentar iz BiH sa drugim organizacijama iz regiona među kojima je Novosadska novinarska škola.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi