Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Produžen rok za prijavu učešća na BIRN-ovoj obuci za izveštavanje o digitalnim pravima Divčibare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

17. 10. 2023.

Produžen rok za prijavu učešća na BIRN-ovoj obuci za izveštavanje o digitalnim pravima Divčibare

BIRN Srbija poziva novinare/ke, predstavnike/ce organizacija civilnog društva i aktiviste/kinje da se prijave na trodnevni program obuke o digitalnim pravima i pitanjima u vezi s kršenjem sloboda u digitalnom prostoru u Srbiji.

Osim osnovnog razumevanja digitalnih prava, učesnici i učesnice će se upoznati i sa načinom istraživanja i izveštavanja o kršenju ovih prava, onlajn manipulacijama, propagandi u digitalnom svetu i (zlo)upotrebi veštačke inteligencije.

Trening će se održati od 26. do 28. oktobra 2023. godine, na Divčibarama.

Iako naša zemlja poseduje regulatorne okvire koji formalno tretiraju pitanja zaštite i promocije digitalnih prava, izazovi i dalje postoje i neprestano se menjaju, posebno uzimajući u obzir konstantne promene samog onlajn okruženja. Onlajn nadzor, cenzura i pitanja zaštite privatnosti podataka, česti sajber napadi i onlajn uznemiravanje ugrožavaju bezbednost mnogih, a najčešće novinare/ke, političke ili društvene aktiviste/kinje.

Ipak, oni možda nisu potpuno svesni/e obima povreda digitalnih prava ili osnovnih pravnih i tehnoloških aspekata koji dovode do ovakvih povreda. U tom smislu, a posebno imajući u vidu brz razvoj tehnologije, važno je da novinari/ke i aktivisti/kinje budu u toku sa najnovijim metodama i strategijama za otkrivanje i adekvatno izveštavanje o kršenjima digitalnih prava, kao i da steknu veštine za širenje relevantnih informacija u cilju edukacije šire zajednice o ovim temama.

Deset odabranih polaznika/ca treninga koji organizuje BIRN Srbija dobiće priliku da bolje razumeju ova pitanja, kao i veštine koje će im pomoći da efikasnije prepoznaju i izveštavaju o povredama digitalnih prava. Novinari/ke i aktivisti/kinje igraju ključnu ulogu u podizanju svesti javnosti i ostvarivanju promena, a ova obuka će im omogućiti da proizvode uticajan medijski sadržaj koji može doprineti boljoj javnoj debati i na kraju dovesti do promena politike koje štite i promovišu digitalna prava u Srbiji.

Ko može da se prijavi?

Novinari/ke, predstavnici/e organizacija civilnog društva i aktivisti/kinje iz Srbije, koji/e imaju interes ili se zalažu za ljudska prava u digitalnom okruženju. Potrebno je da zainteresovani pokažu zanimanje za digitalna prava, da poseduju prethodno novinarsko iskustvo i/ili pokažu aktivan angažman u oblasti digitalnih prava. Komisija će oceniti prijave i odabrati deset osoba koje će učestvovati u obuci.

Gde i kad se održava trening?

Trening će se održati na Divčibarama, u hotelu Crni Vrh, od 26. do 28. oktobra 2023. godine. Organizator pokriva putne troškove i troškove hrane i smeštaja za odabrane učesnike.

Radni jezik treninga je srpski.

Kako se prijaviti?

Za prijavu popunite ovaj obrazac i pošaljite ga na adresu kalina.simic@birnnetwork.org najkasnije do petka 19.10. u 17.00 sati po srednjoevropskom vremenu, sa naznakom u subjektu: (Vaše ime i prezime) Obuka BIRN za izveštavanje o digitalnim pravima.

Samo odabrani učesnici će biti kontaktirani.

Jedinstvena prilika da svoju ideju sprovedete u delo

Poslednjeg dana treninga svi učesnici će imati priliku da svoje ideje za priče i druge sadržaje prezentuju BIRN-u. Odabrani učesnici će u sledećoj fazi projekta „Izveštavanje o digitalnim pravima i slobodama“ dobiti mentorsku i finansijsku podršku da implementiraju svoje ideje u skladu s novostečenim znanjima u vezi s kršenjem ljudskih prava u digitalnom prostoru, kao što su sloboda izražavanja i sloboda medija, pristup informacijama, nasilje nad ženama i marginalizovanim grupama, sajber pretnje i sl.

Trening se organizuje u okviru projekta „Izveštavanje o digitalnim pravima i slobodama“ koji realizuje nekoliko BIRN kancelarija u regionu, a finansira ga Evropska unija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi