Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

17. 08. 2016.

Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije

Tekst Javog poziva za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije pročitajte u celosti.

Na osnovu čl. 10. i 11. Zakona o elektronskim medijima („Službeni glasnik RS“, broj 83/14 i 6/16 dr. zakon) i Odluke o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije 16 broj: 02-1705/16 od 28.  jula 2016. godine

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije objavljuje

JAVNI POZIV ZA PREDLAGANjE KANDIDATA ZA ČLANOVE SAVETA REGULATORNOG TELA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE

čiji su ovlašćeni predlagači:

-          Nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

-          udruženja izdavača elektronskih medija čiji članovi imaju najmanje 30 dozvola za pružanje audio i audio-vizuelnih medijskih usluga i udruženja novinara u Republici Srbiji od kojih svako ponaosob ima najmanje 500 članova, a registrovana su najmanje tri godine pre raspisivanja javnog poziva, zajedničkim dogovorom.

            Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (u daljem tekstu: Savet Regulatora) može se izabrati lice koje ispunjava uslove propisane članom 7. Zakona o elektronskim medijima (u daljem tekstu: Zakona).

            Član Saveta Regulatora bira se iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Saveta Regulatora (medijski stručnjaci, ekonomisti, pravnici, inženjeri telekomunikacija i sl.).

            Član Saveta Regulatora bira se na period od pet godina i može biti ponovo biran najviše još jednom.

            Član Saveta Regulatora ne može biti lice koje obavlja javnu, odnosno funkciju u političkoj stranci u smislu propisa kojim se uređuju pravila u vezi sa sprečavanjem sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

            Član Saveta Regulatora svoju dužnost obavlja samostalno, po sopstvenom znanju i savesti, u skladu sa Zakonom. 

            Postupak predlaganja člana Saveta Regulatora se sprovodi tako, što svaki od ovih ovlašćenih predlagača podnosi Odboru za kulturu i informisanje obrazložen predlog dva kandidata za izbor člana Saveta Regulatora, u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva, u skladu sa članom 10. Zakona.

Nakon sprovedenog postupka za predlaganje kandidata od strane ovlašćenog predlagača, nadležna služba Narodne skupštine će utvrditi listu kandidata za člana Saveta Regulatora, kao i listu organizacija koje zajedno čine jedinstvenog ovlašćenog predlagača iz člana 9. stav 1. tačka 4) Zakona i objaviti je na veb-sajtu Narodne skupštine.

Odbor za kulturu i informisanje će nakon sprovedenog postupka u skladu sa članom 11. Zakona o elektronskim medijima, utvrditi predlog liste kandidata i dostaviti je Narodnoj skupštini  radi izbora člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Uslovi za kandidate:

1) državljanstvo Republike Srbije;

2) prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

3) stečeno visoko obrazovanje iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova Saveta Regulatora;

4) da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci;

5) da nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica;

6) stručnost, osposobljenost i dostojnost za obavljanje funkcije člana Saveta Regulatora.

Prijava sadrži:      

-ime i prezime kandidata;

-datum i mesto rođenja;

-adresu stanovanja i broj telefona;

-podatke o obrazovanju;

-podatke o vrsti i dužini radnog iskustva sa opisom poslova na kojima je kandidat radio do podnošenja prijave;

-opis poslova koje je kandidat obavljao u oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova Saveta Regulatora.

Dokazi koji su potrebni uz prijavu:      

-uverenje o državljanstvu;

-izvod iz matične knjige rođenih;

-uverenje da protiv kandidata nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica;

-diploma o stečenoj stručnoj spremi;

-isprave kojima se dokazuje radno iskustvo u struci;

- ovlašćeni predlagač je dužan da dostavi pisanu izjavu kandidata koga predlaže, a kojom se potvrđuje da ne postoje smetnje za njegov izbor, propisane članom 12. stav 1. Zakona;

- pismeni pristanak kandidata da prihvata kandidaturu udruženja u skladu članom 10. Zakona;

- potvrda Agencije za privredne registre kojom se dokazuje da su udruženja novinara registrovana najmanje tri godine pre raspisivanja javnog poziva;

- udruženje izdavača elektronskih medija treba da dostavi najmanje 30 dozvola za pružanje audio i audio-vizuelnih medijskih usluga svojih članova, u skladu sa članom 9. Zakona;

- udruženje novinara u Republici Srbiji treba da dostavi potvrdu da ima najmanje 500 članova, u skladu sa članom 9. Zakona.

Navedeni dokazi se dostavljaju u overenoj fotokopiji i ne mogu biti stariji od 6 meseci.

Rok za podnošenje prijava:

- rok za podnošenje prijava je 15 dana;

- rok počinje da teče narednog dana od dana kada je javni poziv objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije", dnevnom listu „Politika“ i na veb-sajtu Narodne skupštine. 

Adresa na koju se podnose prijave:

Narodna skupština Republike Srbije, Odbor za kulturu i informisanje, Beograd, Kralja Milana 14, sa naznakom „za Javni poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije“. 

 Nadležni odbor neće razmatrati neblagovremene, nepotpune i prijave uvredljive sadržine, o čemu će obavestiti podnosioca prijave.

Sve dodatne informacije o Javnom pozivu za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatora, mogu se dobiti u Odboru za kulturu i informisanje, telefon 011/3200 621 ili na mejl adresu dana.gak@parlament.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi