Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  UNDP konkurs - "Jačanje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

02. 02. 2011.

UNDP konkurs - "Jačanje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama"


Fond za grantove ustanovljen od Programa Ujedinjenih Nacija za ravoj, kroz projekat “Jačanje mehnizama odgovornosti u javnim finansijama” koji se sprovodi u partnerstvu sa Upravom za javne nabavke, Kancelarijom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, i Državnom revizorskom institucijom Republike Srbije, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, objavljuje poziv za dodelu sredstava organizacijama civilnog društva koje su aktivne u praćenju upotrebe javnih sredstava i borbi protiv korupcije.

Za ovaj krug predloga alocirano je oko 120,000$ koji će biti donirani uspešnim kandidatima kroz grantove.

Opšti ciljevi Fonda su da podrži razvoj stalnih mehanizama odgovornosti u javnim finansijama, da poveća transparentnost javne potrošnje i da doprinese borbi protiv korupcije. Konkretno, fond će pokušati da ojača kapacitete sektora civilnog društva u Srbiji, stvori partnerstvo između vladinog i civlnog sektora u kontroli javne potrošnje, i omogući organizacijama civilnog društva da aktivno učestvuju u jačanju odgovornosti i transparentnosti procesa kako bi postali stalni deo praćenja i kontrolnih mehanizama.

Pravila i prioriteti prvog kruga poziva za dostavljanje predloga su sledeći:

(1) Budžet grant fonda. Prema projektnom dokumentu i budžetu projekta, na raspolaganju je 125,000$namenjenih aktivnostima oganizacija civilnog društvakoje ćese finansirati iz Fonda. Oko 120,000$ treba da se iskoristi za grantove, dok ostatak treba da bude dostupan za reviziju projekata.
Maksimalni iznos dostupan po grantu je 18.000$. Budžeti trebaju biti dostavljani u dolarskoj vrednosti, iako će sva plaćanja biti izvršena u dinarima, po zvaničnom kursu UNDP na dan uplate. UNDP zadržava pravo da zahteva modifikacije budžeta u pregovorima o grant sporazumu. Kao primalac granta, organizacije civilnog društva, odgovorne su za postizanje cilja granta na neprofitnoj osnovi.

(2) Trajanje projekta. Rezultati projekta treba da budu postignuti u roku od 6 do 8 meseci realizacije projekta od dana potpisivanja sporazuma o grantu.

(3) Kvalifikovane organizacije. Svaka neprofitna organizacija, uključujući, ali ne ograničavajući se na, profesionalna udruženja, akademske i istraživačke institucije, društveni pokreti, organizacije najširih slojeva ili društvene organizacije, razvojno orjentisane organizacije i medijske organizacije imaju pravo da se prijave. Podnosilac zahteva mora da bude registrovano pravno lice u skladu sa zakonima Republike Srbije i mora da podnese dokaze o tome u projektnoj prijavi.

(4) Teritorijalna pokrivenost. Organizacije registrovane u skladu sa nacionalnim zakonima u okviru teritorije Srbiji, isključujući UNMIK-Kosovo imaju pravo da se prijave.

(5) Specifični ciljevi i prioritetne oblasti. Projekti Grant fonda će podržavati razvoj stalnih mehanizama odgovornosti i povećanje transparentnosti javne potrošnje. Dakle, svi predlozi treba da sadrže aktivnosti „čuvara“ vezane za bilo koji aspekt odgovornosti državnih organa u obavljanju svojih funkcija i korišćenja državnog budžeta.

Aktivnosti koje mogu biti uvrštene (ne po redosledu prioriteta):
• Praćenje efikasnosti i efektivnosti u javnom sektoru, uključujući prava građana i usluge koje pruža javni sektor, kao i korišćenje sredstava iz državnog budžeta i pitanja rodno osetljivog budžeta;
• Povećanje transparentnosti poslovanja javnog sektora;
• Inicijative koje omogućavaju bolje razumevanje i aktivno učešće građana u borbi protiv korupcije;
• Povezivanje i unapređivanje saradnje svih relevantnih aktera;
• Sprovođenje istraživanja i pronalaženje najboljih praksi, organizacija treninga, okruglih stolova, radionica;
• Kampanje podizanja svesti, ulične i medijske kampanje;
• Davanje saveta i podrške građanima (posebno ženama i marginalizovanim grupama), u slučaju da se suočavaju sa ćutanjem administracije ili korupcijom u ostvarivanju svojih prava.

(6) Broj predloga po organizaciji civilnog društva. Organizacije civilnog društva mogu podneti više od 1 predloga i mogu dobiti grant sredstva za više od 1 projekta.

(7) Partnerstvo mora biti jano definisano u posebnom sporazumu koji mora biti uključen u prijavu projektne dokumentacije. Sporazum o saradnji treba da reguliše sledeća pitanja: jasnu i konkretnu podelu odgovornosti i zadataka, raspodelu sredstava između podnosioca zahteva i njegovih partnera, mehanizmi koji će se koristiti kao deo napora da se informišu građani o aktivnostima korisnika granta, i mehanizme razmene informacija između podnosioca zahteva i njegovih partnera.

(8) Sufinansiranje. Sredstva iz ovog poziva za podnošenje predloga ne mogu se koristiti za sufinansiranje projekata koji su finansirani od strane drugih donatora.

(9) Status računa: kandidati moraju imati dobru kontrolu nad svojim unutrašnjim tokovima novca obezbeđujući dovoljno sredstava u svim prilikama. Molimo vas da imate u vidu da će UNDP proveriti stanje računa podnosioca zahteva pre odobravanja isplate u skladu sa UNDP smernicama za upravljanje rizikom.

Zahtev za izveštavanjem: Dobitnici granta i njihove partnerske organizacije će biti u obavezi da podnose redovne izveštaje UNDP, kao što je predviđeno sporazumom koji će biti potpisan između dobitnika granta i UNDP.

Kako napisati predlog projekta: Sva dokumenta treba da budu dostavljena na srpskom jeziku. Samo one prijave koje budu uspešne (odabrane) će biti u obavezi da se prevedu na engleski jezik od strane podnosioca zahteva. Ovo će obezbediti da se potencijalne organizacije ne odvrate od prijave zbog zahteva da dokumenta budu na engleskom jeziku.

Prijave moraju biti popunjene u odgovarajućoj formi (mogu se pronaći na internet stranici UNDP – www.undp.org.rs/tenders) pod Work with us/Tenders. Predlozi projekata pisani rukom, kao i oni koji nisu pisani na odgovarajućim formularima, neće se uzeti u razmatranje.

Vremenski okvir i način dostavljanja projektnih predloga: Zainteresovane organizacije treba da dostave svoje predloge projekata do 15-og februara 2011. godine na „Fond ogovornost u javnim finansijama, UNDP, Internacionalnih brigada 69, Beograd“ preporučenom poštom. Osnovna dokumentacija (popunjeni aneksi 1,2,3,4) se podnosi u 2 (dve) štampane verzije.

Sledeće stavke moraju biti napisane na poleđini koverte: pun naziv i adresa podnosioca zahteva, naziv projekta i sledeći tekst: “Ne otvarati pri prijemu ”.

Transparentnost: UNDP će učiniti sve da obezbedi transparentnost procesa selekcije objavljivanjem informacija o različitim fazama procesa na internet stranici www.undp.org.rs

Ček lista za kompletnu dokumentaciju za podnošenje predloga:

1) Aneks 1 – Obrazac za predloga projekta – mora biti popunjen,
2) Aneks 2 – Obrazac za budžet projekta – mora biti popunjen,
3) Aneks 3 – Narativni budžet – mora biti popunjen,
4) Aneks 4 – Izvršni rezime predloga projekta– mora biti popunjen.
5) Aneks 5 – Predloženi kriterijumi za ocenjivanje i bodovanje - za informativne svrhe.

Gore navedena dokumenta mogu se preuzeti sa UNDP internet stranice - http://www.undp.org.rs/tenders

U slučaju da su Vam potrebne bilo kakve dodatne informacije, pišite na adresu: velibor.popovic@undp.org. Odgovori na dodatna pitanja biće objavljeni na UNDP internet stranici.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Norveškog ministarstva inostranih poslova.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi