Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Direktor Nacionalnog parka Fruška gora tužio voditelja „Vrelih guma“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

19. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Direktor Nacionalnog parka Fruška gora tužio voditelja „Vrelih guma“

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora Radoslav Krunić tužio je voditelja emisije „Vrele gume“ Miodraga Piroškog zato što je u toj emisiji izneo niz „uvredljivih tvrdnji“ kritikujući stanje prirode u parku i traži da mu voditelj za povredu časti, ličnog i poslovnog ugleda plati 300.000 dinara. Piroški kaže da je tužba „neprimereni pritisak“.

Komentarišući tužbu Krunića voditelj „Vrelih guma“ Piroški za Udruženje novinara Srbije (UNS) kaže da ona ukazuje na „aroganciju jednog državnog službenika“ i smatra da ona „apsolutno“ predstavlja „neprimereni pritisak na nezavisno novinarstvo“.

U tužbi, u koju je UNS imao uvid, navodi se da je u jednoj emisiji „Vrelih guma“ izneto „niz uvreda“ na račun Nacionalnog parka Fruška gora, a u kojoj je posle „opomene parka“ isečen deo u kojem je Piroški između ostalog, izjavio „kada je zecu bilo dato da čuva kupus“.

Piroški za UNS kaže da Krunića lično „ne poznaje“, da „ne postoji skriveni motiv“ za izveštavanje o ovoj temi, kao i da su njegova zapažanja o parku bila zasnovana na onome što je video na terenu.

„Moje nastojanje je bilo da se vrši pritisak na zakonodavca koji mora da menja zakon o gazdovanju u zaštićenim područjima. Nenormalno je da nacionalni park ‘živi’ od komercijalne seče šuma u njemu“, kaže za UNS Piroški.

Za direktora Krunića su, prema tužbi, sporne emisije koje su prikazane na televiziji Nova S i Jutjub kanalu „Vrelih guma“.

U jednoj emisiji Piroški je rekao da se na Fruškoj Gori na „Stazi zdravlja“ nalazi „čitav splet puteva“ koji su napravljeni „kako bi mogli lakše, brže, bezbolnije, naravno jeftinije, da izvlače šumu, da prave ekstra profite, da nas jednog dana ostave bez pluća koja nama život znače“.

Za Krunića sporno je i što je voditelj, noseći masku na licu, u emisiji rekao da se na Fruškoj gori „ne diše tako lako kako bi očekivali“, da je „šumski fond desetkovan“, da je „najveći deo ekološkog fonda, nekih 800 miliona evra, otišlo u socijalne programe“, kao i da treba „svi da se složimo da je važnije da stomak bude pun, nego vazduh čist“.

U tužbi piše i da je Krunić na Fejsbuk stranici Nacionalnog parka Fruška gora objavio "apel da se građani pridržavaju propisanih mera o zabrani kretanja", te da je Piroški ispod te objave postavio sporan komentar.

„Hvala koronavirusu što je zaustavio seču šuma u Fruškoj gori. Ajd nemojte samo vi nešto apelovati…Razmislite o tome koliko ste doprineli urušavanju prirode“, napisao je, prema tužbi, Piroški ispod objave Krunića.

U tužbi stoji i da je Krunić ovakvim postupanjem voditelja „Vrelih guma“ „trpeo duševne bolove“, iako je on „častan čovek i uspešan direktor, uživa značajan lični i poslovni ugled u svojoj sredini i šire i poverenu delatnost obavlja isključivo postupajući po Pravilniku o šumskom redu“.

____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Kako sud sudi novinarima i medijima“ podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi