Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje za paljenje kuće novinara: Marinkoviću se sudi u odsustvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

24. 08. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Suđenje za paljenje kuće novinara: Marinkoviću se sudi u odsustvu

Zbog bekstva Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je direktan izvršilac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, sudija je odredio da mu se sudi u odsustvu sa ostalim optuženima – bivšim predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem.

Prema optužnici, Marinković se sumnjiči da je na kući u Vrčinu, na adresi Grobljanska 21 ciglom razbio prozor garaže, zapalio krpu i ubacio otvorenu flašu sa benzinom, posle čega je izbio požar. Ugljen-monoksid raširio se u prizemlju gde je spavao novinar Jovanović.

Kolika je novčana štete na kući posle požara, ko je stručan da to utvrđuje, da li par pločica na kupatilu mogu biti zamenjene, a ostale da budu oprane, samo su neka u nizu pitanja oko kojih su na današnjem suđenju odbrana i oštećeni imali oprečne stavove.

Da nije bilo ozbiljnih oštećena na spratu kuće novinara Jovanovića tvrdi stručni savetnik građevinske struke Aleksandar Đorđević, koga je angažovao Dragoljub Simonović, optuženi da je naložio paljenje kuće novinara. Procenio je da je ukupna vrednost štete oko 17.000 evra.

Đorđević, koji je posle četiri meseca od požara otišao u kuću Jovanovića kako bi utvrdio građevinsku štetu, rekao je da garažu, u koju je napadač ubacio motolovljev koktel, nije potrebno rušiti, pa ponovo graditi. Istakao je da kupatilo na spratu kuće nije pretrpelo ozbiljno oštećenja, te da ga je potrebno čistiti, a par pločica, koje su otpale, zameniti.

Proizvoljna procena Đorđevića, istakao je, bila je da je na spratu oko pet odsto pločica oštećeno na kupatilu, u istoj razmeri i malter na zidovima, te da se to može rešiti „krpljenjem“ tih površina. „Možda je par pločica otpalo i pre požara, sumnjam da je bilo posle njega. Ipak, to ne mogu da tvrdim“, rekao je Đorđević.

Ove tvrdnje stručnjaka Simonovića kose se sa navodima Vojislava Popovića, sudskog veštaka građevinske struke, čija je procena da je nastala šteta na kući oko 30.000 evra. Međutim, u iznos Popovića, kako je rečeno na sudu, uračunat je PDV, dok Đorđević to nije radio.

Sudski veštak Popović je u više navrata na sudu osporavao i stručnost Đorđevića, zato što nema završen fakultet, već višu školu, kao i da nema ni licencu veštaka, zbog čega nije kompetentan da procenjuje građevinska oštećenja na kući.

Da su pločice, pak, bile popucale kao paukova mreža, tvrdi novinar Žig infa Jovanović, pokazavši fotografije koje to i dokazuju.

„Đorđević je video par otpalih pločica, jer je u kupatilu bilo radova na vodovodu i kanalizaciji“, kaže Jovanović, koji dodaje da je namera sudskog veštaka Simonovića da minimalizuje novčanu naknadu za sanaciju kuće, a da su jasni i razlozi.

„Ukoliko se smanji šteta na mojoj izgoreloj kući, manja je i zatvorska kazna“, kaže Jovanović i dodaje da ostaje nejasno zašto Simonović tvrdi da nije nalogodavac paljenja kuće, a oštro se zalaže da naknada štete bude umanjena.

Navodi da 17.000 evra nije dovoljno kako bi se sanirala šteta na kući. Do sada je za radove, kaže, utrošeno oko 2,6 miliona dinara, što je dobio od Fondacije Slavko Ćuruvija. „Zadužen sam još 10.000 evra, a posao još uvek nije gotov. Nedostaje mi novac da zamenim sobna vrata i obnovim spoljnu fasadu kuće, koja je ispucala“, navodi novinar.

Ipak, kaže Jovanović, zadovoljan je radom tužioca i sudije u ovom slučaju, nasuprot advokatima obrane kojima je cilj, navodi novinar, da interesovanje za suđenje bude manje, da se odugovlači, a paljenje kuće novinara zaboravi.

Suđenje se nastavlja sutra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi