Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Kolika je cena života novinara?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

25. 08. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kolika je cena života novinara?

Koja je cena bušilica, a koliko košta bunda? Šta je standard za kupovinu nameštaja u Vrčinu? I da li će naknada štete za polovne stvari biti dovoljna da zameni one pre požara u spaljenoj kući novinara Milana Jovanovića? To su pitanja koja su izazvala burnu ali i mučnu raspravu na današnjem suđenju, na kojem su veštaci dali vrednosnu procenu štete kuće Jovanovića.

Dok je sudski veštak Aleksandar Dupalo tvrdio da je ukupna šteta pokretnih stvari u kući novinara Jovanovića oko dva miliona dinara, advokati odbrane bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića pokušali su da umanje taj iznos, pozivajući se na internet sajtove za prodaju stvari.

Veštak Dupalo je, po nalogu tužilaštva januara 2019. godine, sačinio vrednost stvari i predmeta koje su u kući novinara Jovanovića 12. decembara 2018. godine izgorele. Spisak stvari mu je dostavio novinar, od kojeg nije dobio detalje – kada su predmeti kupljeni, godinu proizvodnje, proizvođače, osim automobila novinara za šta je imao te informacije.

Tako je veštak, tražeći na internetu koja je vrednost predmeta sa spiska, došao do njihove prosečne vrednosti, a zatim primenio stopu akontacije od 50 odsto, što je ekvivalentno polovnoj robi. Rekao je da nije tražio cenu „luksuznih“ stvari, već „prosečno minimalnu“ vrednost robe.

Advokat Simonovića doveo je u pitanje nalaz veštaka jer je, kaže, zaključio da su pojedine vrednosti predmeta desetostruko uvećane. „Bušilicu procenjuje da je 28.000 dinara, a ona na sajtu KupujemProdajem košta 1.500 dinara. Cena bunde za vas košta 70.000 dinara, a da li je ona od nerca ili je ‘falš’, kako ste računali?“, pitao je advokat.

Taj advokat izneo je da je sa sajtova, na kojima se postavljaju oglasi, prosečna cena veš mašine 3.000 dinara, kaputa 1.500 dinara, a plinske peći oko 6.000 dinara. Jedno od njegovih pitanja veštaku bilo je i da li je novinar dostavio račune za predmete koji su izgoreli.

Preokret teze advokata odbrane - da je veštak uvećao cene predmeta, bio je kada je zamenik tužioca Predrag Milovanović rekao da je notorna činjenica da je prosečan BDP u Srbiji po stanovniku 5.000 evra, te da je veštak zapravo vrednosti predmeta u spaljenoj kući uradio u korist okrivljenih.

„Da li je moguće da su za života Jovanović i njegova supruga u svojoj kući imali predmete čija je ukupna vrednost oko 16.000 evra?“, pitao je zamenik tužioca. Veštak je odgovorio da ni u čiju korist nije radio, već da je utvrđivao vrednost pokretnih predmeta pre požara.

I sudija Slavko Žugić doveo je u pitanje ko stoji iza oglasa na sajtovima i o kakvoj je robi reč, o čemu je govorio advokat Simonovića.

Advokatica novinara Jovanovića pitala je veštaka Dupala da li je fer da naknada štete Jovanoviću bude u vrednosti polovne robe, a ne tržišne. S tim je bio saglasan i Jovanović, koji je rekao da će prema ovakvim procenama njegova supruga i on imati život u „polovnim stvarima“.

Advokat Simonovića, koji je optužen da je nalogodavac paljenje kuće novinara, na suđenju je rekao i da pojedine stvari u kući nisu izgorele, poput veš mašine, lustera, plinske boce, a da to veštak nije uzeo u obzir. Rekao je i da je nejasno kako su te stvari, ako je temperatura tokom požara bila visoka, ostale čađave, a nisu izgorele. Tvrdi da se i dalje mogu koristiti.

Međutim, svedok iz sektora za vanredne situacije, koji je bio vođa u gašenju požara na kući Jovanovića, rekao je da je to bio „nekontrolisani“ požar, koji je prvo zahvatio garažu i prednji deo kuće, da je minimalna temperatura bila od 800 do 1.000 stepeni, kao i da bi kroz par minuta sve izgorelo da nisu došli.

Taj svedok objašnjavao je uticaj ugljen-monoksida na zdravlje ugroženih tokom požara i kazao da se u praksi dešava da osobe u dubokom snu ili omamljene, iz njega nikada ne izađu. Inače, ugljen-monoksid se 12. decembra 2018. godine, prema optužnici, raširio u prizemlju gde je spavao novinar Jovanović kada mu je kuća zapaljena. Spasila ga je supruga.

Novinar Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin kažu za UNS da su ostali bez ičega kada im je kuća izgorela, a da im je najvažnije oduzeto. „Poklanjamo im sve stvari, samo da nam zdravlje i mir budu vraćeni“, kažu oni.

Na suđenju je veštak elektro-struke Ana Milosavljević rekla da je njena procena vrednosti materijala i radova za oštećenu električnu instalaciju oko 300 hiljada dinara.

Dragoljub Simonović je ovlastio stručne savetnike i za procenu pokretnih stvari i oštećenja električne instalacije da iznesu sopstvene nalaze. Oni će biti ispitivani na narednim ročištima.

Veštaci koji su utvrđivali uzrok požara rekli su da ostaju pri svojim navodima da je požar izazvan, te da je temperatura betona garaže bila visoka što, između ostalog, dokazuje da je to izazvao benzin. Oni tvrde i da su našli delove stakla ispred garaže, koji nisu bili čađavi, te su zaključali da je prozor bio razbijen.

Sudija Slavko Žugić otkazao je ročišta koja su bila zakazana za naredne dane. Nova su zakazana za 5, 6, 21. i 22. oktobar.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi