Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Sud: Penzionisani policajac Dragić Filipović ugrozio bezbednost i uvredio novinara Vladimira Mitrića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

09. 02. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Sud: Penzionisani policajac Dragić Filipović ugrozio bezbednost i uvredio novinara Vladimira Mitrića

Osnovni sud u Loznici danas je bivšeg policajca Dragića Filipovića proglasio krivim za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i uvredu novinara „Večernjih novosti“ iz ovog grada Vladimira Mitrića.

Filipović je za ugrožavanje sigurnosti prvostepeno osuđen na osam meseci zatvora, uslovno dve godine, a za uvredu sa 40 hiljada dinara. Sud je u predmetu koji je vodila sudija Dubravka Todorović naložio meru zabrane prilaska Filipovića  Vladimiru Mitriću na 100 metara, u trajanju od najduže tri godine.

Ovo je prvostepena, nepravosnažna presuda na koju pravo žalbe imaju javni tužilac, Dragić Filipović i Vladimir  Mitrić.

Podsetimo, Filipovića je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) Loznica optužilo, po službenoj dužnosti, za ugrožavanje sigirnosti, dok je tužbu za uvredu protiv njega Mitrić podneo privatno.

U završnim rečima, kako je  rekao UNS-u, Mitrić je naveo  “da je optuženi obrazovan, stručan i karijerni beogradski policajac, koji je radio i na obezbeđenju Narodne skupštine Republike Srbije, kao i čovek koji se druži sa umnim, uticajnim i obrazovanim ljudima, posebno iz pravne struke, što ukazuje da je duboko svestan šta znači ono što je rekao zbog čega je optužen”.

“Policajac koji me je obezbeđivao potvrdio je na sudu da mi je optuženi javno i isuviše glasno rekao da će me ‘kako pouzdano zna, onaj koji me je premlatio, ponovo premlatiti’, misleći na  ono što je učinio njegov kolega pre više od 18 godina, na način koji je, po batinjanju i svemu ostalom, bio skoro sličan ataku na Milana Pantića”, kaže Mitrić.

On je dodao da se „stvari, nažalost, vraćaju na početak, samo je razlika što su sada policija OJT i sud reagovali efikasno, časno i profesionalno, o čemu u vreme napada od pre 18 godina nije mogao ni da sanja“.

“Tada je tužilac, umesto da vodi istragu, dvojici policajaca koji su došli da se dogovore o prepoznavanju napadača, za mene rekao: ‘Što nije poginuo!’. I loznički sud ga je, tada, osudio samo na šest meseci, valjda toliko da može da se vrati u policijsku uniformu”, kaže Mitrić.

Vladimir Mitrić, novinar iz Loznice, već 18 godina živi pod policijskim obezbeđenjem. Pretučen je u sred dana u ulazu u zgradu u kojoj živi, 12. septembra 2005. godine, nakon serije verbalnih i pretnji demoliranjem automobila.

Prošle godine u oktobru, 17 godina od napada, dok je bio u Draginjcu na novinarskom zadatku u jednom restoranu, policajac u penziji Dragić Filipović je počeo da ga vređa.

Nakon uvreda policajac mu je tada rekao i „da pouzdano zna da će onaj koji ga je prebio 12. septembra 2005. ponovo da ga prebije“.

Mitrić ga je tužio za uvrede, a OJT ga je optužilo i za ugrožavanje sigurnosti. Predmet je spojen i danas je izrečena prvostepena presuda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi