Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  “Politika novine i magazini” nezakonito otpustila Svetlanu Vasović-Mekina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

10. 07. 2014.

Autor: K. K. Izvor: UNS

“Politika novine i magazini” nezakonito otpustila Svetlanu Vasović-Mekina

Prvi osnovni sud u Beogradu obavezao je prvostepenom presudom rukovodstvo “Politike” da novinarku Svetlanu Vasović - Mekina vrati na posao i nadoknadi troškove sudskog postupka. Sud je usvojio tužbu novinarke Svetlane Vasović - Mekina i poništio rešenje generalnog direktora i zamenika generalnog direktora "Politike novine i magazini" d.o.o. iz 2010. godine kojima je dopisnica iz Slovenije proglašena "tehnološkim viškom". Nezakonit je, navodi se u presudi, i prekid ugovora o radu.

Svetlana Vasović - Mekina proglašena je “tehnološkim viškom” u “Politici” nakon što je javno razotkrila sadržinu tzv. “vašingtonske depeše”, u kojoj su bile instrukcije američke vlade Sloveniji u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova od trenutka kada službena Ljubljana, 1. januara 2008, bude preuzela predsedavanje EU. Tada je i njen suprug Igor, zbog objavljivanja iste depeše, dobio otkaz u ljubljanskom listu „Dnevnik“.

Svetlana Vasović - Mekina je uoči otkaza u otvorenom pismu, koje je UNS objavio, upozoravala da se „u Politici otpuštaju 'nepodobni' novinari, zbog čega je i sama na udaru zbog pritisaka iz vrha tadašnje politike.“ Upozoravala je na cenzuru, kao i na to da je tadašnji „glavni i odgovorni urednik 'Politike' Dragan Bujošević na kolegijumu zabranio urednicima da objavljuju njene tekstove.“

Pomenute "čistke" su u „Politici“ sprovedene nakon smenjivanja glavne i odgovorne urednice Ljiljane Smajlović 2008. godine.

UNS je posle otkaza Vasović - Mekini organizovao skup podrške na kome su novinari i javne ličnosti, između ostalih Slobodan Stojičević, Aleksandar Mandić, Zaharije Trnavčević, Slavoljub Đukić, Olivera Kovačević, Dragoljub Žarković, Dejvid Bajdner, Emir Kusturica, Jovo Ćuruvija, Dobrica Ćosić, Boško Mijatović - osudili praksu otpuštanja novinara koje je sprovodila tadašnja vlast.

Sud je tokom četvorogodišnjeg procesa utvrdio da rukovodstvo Politike, koje je donelo novu sistematizaciju radnih mesta 2009. godine - nije postupilo zakonito.  

„Svoje odluke rukovodstvo je formalno oslanjalo na odluke Komisije za utvrđivanja viška zaposlenih i Komisije za primenu kriterijuma, koje su posao obavile netransparentno i bez poštovanja utvrđenih kriterujuma“, navodi se u presudi.

Svetlana Vasović - Mekina, kako je sud utvrdio, bila je diskriminisana i lišena mogućnosti da konkuriše za preostala ili novo otvorena radna mesta u „Politici“, uprkos činjenici da je 2007. godine proglašena najboljim novinarom „Politike“ i dobila brojne druge nagrade i pohvale za svoj rad.

Spor za zaštitu radnih i profesionalnih prava Svetlane Vasović – Mekina vodio je advokat UNS-a Zoran Lakićević.

„Očekivao sam ovakvu odluku suda i mislim da je ona pravilna i pravična, iako nije pravosnažna, jer „Politika“ ima pravo na žalbu“, rekao je Lakićević UNS-u i dodao da će „o odluci pričati više kada odluka bude konačna“.

Vasović – Mekina 2007. godine Politikin novinar godine

Svetlana Vasović - Mekina je bila dopisnica „Politike“ od 2006. godine, a pre toga ljubljanski dopisnik Vremena i B92, urednik u Studentu i mariborskoj Katedri.

Objavljivala je u NON-u, „Mladosti“, NIN-u, zagrebačkom „Danasu“ i „Globusu“, ljubljanskom „Dnevniku“, „Delu“ i „Mladini“.

Mekina je dobitnica Politikine nagrade za najboljeg novinara 2007. godine. Dobitnica je Specijalne povelje Udruženja novinara Srbije za profesionalni podvig i razvoj novinarstva bez granica 2008. godine.

 

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

14.07.

2014.

Aleksandar [neregistrovani] u 17:37

Re: Застрашујуће

Хвала колеги Жикићу на потресној причи, која се не тиче само његовог случаја, већ прилично објашњава на који је начин "Политика" разјурила велики број новинара. На жалост, највећи број случајева поптуно је непознат српској јавности. Светлана Васовић-Мекина је покренула судски спор, па се понешто о њој чуило, тим пре што су у УНС конференцију одржали, заједно са њом, Емир Кустурица и, чини ми се, неко из руководства Удружења.
Било би, заиста, добро да што више колега изнесе своије слућајеве, како не би би све прекрио вео заборава. Узгред, где се може купти књига пок. колеге Зорана Симића, отпуштеног дописника "Политике" из Пожаревца?

Odgovori
pon

14.07.

2014.

Marija P. [neregistrovani] u 14:33

Podsecanje

U Politici sam provela vise od pola veka. Pocela sam u Beogradskoj hronici a zavrsila u unutrasnjoj , sto sam oduvek zelela. A onda su Tadicevi causi doveli za direktora S.Janjicijevica ( iz Filip Morisa ili Coca cole gde je uzeo otpremnine) koji je sa urednicima, pod geslom racionalizacije, sproveo cistku sve starog Politikinog kadra , zaposlenog na redovnim konkursima. Otvorio je tzv Odelenje za razvoj ili slepo crevo Politikinim promasenih dodataka. I tu su zavrsili brojni dobri novinari koji su prakticno oterani. I danas mnogi sudski procesi sa Politikom se uvku.To je istina drage kolege!

Odgovori
sub

12.07.

2014.

Mirjana [neregistrovani] u 13:43

Dugo i sveze pamcenje

Mi koji smo otisli iz Politike uzevsi otpremninu da nas ne ponizavaju dodjosi bez konkursa pamtimo sve sta se godinama desavalo u Politici. I kako je prvu secu dugogodisnjih dobrih novinara uradio sa svojim kompanjonima kratko postavljeni direktor Srdjan Janicijevic, inace sin nekadasnjeg novinara Politike! Molim kolege, u ime profesije, da ne izvrcu cinjenice i da ne zaborave da je iz Politike oterana gomila dobrih pisaca samo zato sto urednicinisu imali snage da sacuvaju i zastite kvalitetne ljude.

Odgovori
pet

11.07.

2014.

Slobodan Žikić [neregistrovani] u 20:30

NEZAKONITO MRTVI

I ZA VREME ČUVENE LJILJANE SMAJLOVIĆ ( VALJDA SE ZNALO ZA NJU U SARJVU GRADU) OTPUŠTANI SU MASOVNO NOVINARI, SA SMEŠNIM OBRAZLOŽENJIMA. ONA I TADAŠNJI DIREKTOR ( MISLIM DA SE ZVAO SRĐAN, ZABORAVIO SAM PREZIME) IZABRALI SU JEDNOG DEDU KOJI JE U TO VREME IMAOBAR 65 DO 70 GODINA, KOJI SE PRILIKOM ,,SASLUŠAVANJA'' NOVINARA PREDVIĐENIH ZA ODSTREL PONAŠAO KAO DA JE OSNOVAO ,,POLITIKU'' ( A NIKO ZA NJEGA NIKAD NIJE ĆUO NITI GA JE VIDEO U ,,POLITICI'', PA NI SAD NE ZNAM KO JE TAJ ČOVEK). MENI JE, NA PRIMER, REKAO: ,,ŠTA TI MOGU, NISAM JA GLASAO ZA JIH, NEGO VI'', MISLEĆI NA OSTALE NOVINARE PRED OPTUŠTANJEM, JER TAJ DRUG NIJE NIKOME PERSIRAO.
UREDNICI ( NE SVI, NARAVO) NISU OBJAVLJIVALI TEKSTOVE SARADNIKA I DOPISNIKA, PA SU IH ONDA OPTUŽIVALI DA NISU NIŠTA NI POSLALI. SVE JE BILO MONTIRANO I NAMEŠTENO DA BI SE MNOGI DOBRI NOVINARI (MEĐU NJIMA JE, ISTINA, BILO I OSREDNJIH, I MANJE DOBRIH) NEZAKONITO OTPUSTILI. GOSPOĐA LJ.S. NIJE ME NI POGLEDALA KAD SAM JE PITAO DA LI HOĆE DA MI POTPIŠE REŠENJE O PRESTANKU RADNOG ODNOSA, VEĆ JE SAMO REKLA: ,,SA ZADOVOLJSTVOM'', I POTPISALA REŠENJE NE PODŽUĆI POGLED I NE ODGOVARAJUĆI NA MOJ ULJUDAN POZDRAV.
NEKI SU TUŽILI ,,POLITIKU'' KAO SVETLANA, JER SU IMALI PARA I ŽIVACA, NEKI KOJI SU IONAKO JEDVA SASTAVLJALI KRAJ S KRAJEM NISU. ALI, VEĆINA SE RAZBOLELA OD NEIZLEČIVIH BOLESTI, DOBAR DEO NJIH JE VEĆ POD ZEMLJOM, A POKOJNI ZORAN SIMIĆ IZ POŽAREVCA NAPISAO JE KNJIGU O TOME, GDE SE JASNO VIDI KAKO SU ČITAVE PORODICE OSTAVLJANE BEZ HLEBA, A DOBRI NOVINARI IZBACIVANI NA ULICU, MADA SU, KAO JA NA PRIMER, TAKOĐE BIVALI NOVINARI GODINE, DOBIJALI GODIŠNJE NAGRADE ,,POLITIKE''. NAGRADE UNS I OBJAVLJIVALI PUBLICISTIČKE KNJIGE SA TEKSTOVIMA RANIJE OBJAVLJENIM U ,,POLITICI''.
ODAKLE SE TAJ ,,NOSAČ VRELOG OLOVA'' POJAVIO, OTKUD SE U BGD OBRELA LJ.S. NIJE MI JASNO, A NIJE MI JASNO KAKO TO JA, OD DECENIJAMA JEDNOG OD NAJBOLJIH NOVINARA ,,POLITIKE'', ČIM ONI DOĐOŠE NA ČELNA MESTA - POSTADOH NAJGORI!
NIJE MI NIŠTA, SAMO SAM POSLE 8 GODINA NEMAŠTINE I MUKE DA PREHRANIM ŠESTOČLANU PORODICU (SA JEDNIM MALIM DETETOM) DOBIO KANCER, TJ. RAK. ALI, U POREĐENJU SA ONIMA KOJI SU NEZAKONITO MRTVI - JA SAM JOŠ SREĆAN ČOVEK, JER SAM POŽIVEO JOŠ KOJU GODINU POLE SRĐANOVE I LJILJANINE ČISTKE. NJIH DVOJE SU JOŠ I ,,MORALNIJI'' OD KOLEGA-UREDNIKA, JER SU SAMO NALOŽILI KOME TREBA ,,PAKOVATI'' PROPUSTE I GREŠKE ( VIDEO SAM SPISAK I SVI ISPOD CRVENE LINIJE TREBALO JE DA SE OTPUSTE), ALI SU NAJVEĆI LJIGAVCI I LJUDI BEZ IKAKVOG MORALA ONI KOJI SU PO ČETIRI PUTA BACALI POSLATE ILI NAPISANE IZVEŠTAJE, A ONDA PETI PUT PISALI OPOMENE PRED OTKAZ JER NAVODNO DOTIČNI NOVINAR NIJE O TOME UOPŠTE PISAO. NJIMA NEKA BOG POMOGNE, NE ZNAM DA LI MOGU UOPŠTE DA SPAVAJU KAD ZNAJU KOLIKO DUŠA NOSE NA SVOJOJ ,,SAVESTI'' I KOLIKO PORODICA I DECE SU OSTAVILI BEZ ŠKOLE, HLEBA I OSNOVNE EGZISTENCIJE. NEKADA SAM BIO PONOSAN NA ,,POLITIKU'', ALI SADA ( I MOJ OTAC JE POSLE DRUGOG SV. RATA ZBOG TAKVIH PARTIJAŠA DOBIO OTKAZ IZ ,POLITIKE'' ČIM SE VRATIO IZ ZAROBLJENIŠTVA, JER NIJE HTEO DA SE UČLANI U KPJ) NEMA NOVINE KOJU SA VEĆIM GNUŠANJEM GLEDAM KAD PROLAZIM PORED KIOSKA.
ČESTITAM KOLEGINICI SVETLANI VASOVIĆ MEKINI. ČAK I DA PRESUDA NE POSTANE PRAVOSNAŽNA, ONA JE POKAZALA I DOKAZALA PRLJAVE IGE ,,POLITIKE'', NJENIH ČELNIKA I NJIHOVIH ČAUŠA ( MEĐU KOJIMA JE BILO I ONIH KOJI SU GODINAMA SAMO ŠETALI TAŠNE I MAŠNE HODNICIMA ,,POLITIKE'' NE NAPISAVŠI NIKAD NIŠTA, ALI SU KAO EVET EFENDIJE UVEK BILI DOBRI ZA SVAKU VLAST, PA SU POSTAJALI ZAMENICI ZAMENIKA UREDNIKA I DIREKTORA). NAJZAHVALNIJI ĆE IM BITI ČLANOVI PORODICA KOJE SU ( KAO MOJA)PREŽIVELI GOLOGOTU, JAD I BEDU, SRAMOTU...
tEK SAD VIDEH DA KOMENTARE PISANE VELIKIM SLOVIMA NEĆETE OBJAVLJIVATI. DOBRO. MAKAR ĆE OVAJ KOMENTAR BAR JEDAN ČOVEK PROČITATI, A I TO JE DOVOLJNO.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi