Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje Kocijan-TANJUG počelo, predstavnici UNS-a zabranjeno prisustvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

28. 04. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Suđenje Kocijan-TANJUG počelo, predstavnici UNS-a zabranjeno prisustvo

U Višem sudu u Beogradu predlaganjem dokaza počelo je suđenje protiv TANJUG-a, po tužbi za zlostavljanje na radu koju je podnela novinarka ove novinske agencije Jasminka Kocijan. U tužbi se navodi da je „mobing“ nastupio nakon što je na svom Fejsbuk profilu Jasminka Kocijan objavila informaciju o spasavanju zavejanih u Feketiću, posle čega je premeštena na niže, manje plaćeno radno mesto, na kojem joj se uz redovne poslove stalno dodaju nova zaduženja.

 

U odgovoru na tužbu navodi se da mobinga nije bilo i osporavaju se tužba i tužbeni zahtev.

Iako je suđenje otvoreno za javnost od predstavnice Udruženja novinara Srbije Dragane Bjelica sudija Mirjana Grujičić zatražila je da napusti sudnicu jer, kako je objasnila, novinarima nije dozvoljeno prisustvo bez prethodne najave i odobrenja. 

Ovo obrazloženje kosi se sa pravilima koja su jasno istaknuta na sajtu Višeg suda gde piše da „novinarska akreditacija nije potrebna ukoliko se prisustvuje glavnim pretresima ili ročištima pred ovim sudom, s obzirom da su suđenja, u načelu, javna”.


Kao javnost u sudnici su ostali predstavnici TANJUG-a i Misije OEBS-a u Srbiji, Miroslav Janković, na čiju otvorenu svesku je sudija i reagovala pitanjem „da li je novinar“ i „zašto je sveska otvorena“.
 
Novinarku Jasminku Kocijan, koja radi na mestu distributera vesti, na koje je premeštena sa mesta urednice Multimedije februara prošle godine, zastupa advokat Kruna Savović. TANJUG zastupa  advokat Zoran Branovački.

Naredno ročište zakazano je za 21. septembar kada je predviđeno saslušanje Jasminke Kocijan i direktorke TANJUG-a Branke Đukić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi