Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Saslušanjem novinarke i Branke Đukić nastavljen spor Maja Bekčić Petrović protiv Tanjuga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

06. 10. 2015.

Izvor: UNS

Saslušanjem novinarke i Branke Đukić nastavljen spor Maja Bekčić Petrović protiv Tanjuga

Suđenje po tužbi bivše novinarke Tanjuga Maje Bekčić Petrović protiv ove novinske agencije nastavljeno je danas u u Prvom osnovnom sudu u Beogradu saslušanjem stranaka. Bekčić Petrović je od suda tražila poništavanje Aneksa ugovora o radu kojim je u avgustu 2013. godine sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis premeštena na mesto novinara-reportera sa znatno nižom zaradom.

 

Kako je na saslušanju navela Bekčić Petrović, nakon što je u julu 2013. konkurisala za direktora ove novinske agencije, Aneksom ugovora, bez obrazloženja, premeštena je na mesto novinara-reportera.

“Kada sam se u julu vratila sa odmora, direktorka Branka Đukić je na kolegijumu rekla – u interregnumu od raspisivanja konkursa, neke stvari su postale jasne. Nakon toga je navela ko su članovi kolegijuma i mog imena nije bilo. Napustila sam kolegijum i vratila se na svoje tadašnje radno mesto - pomoćnice glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis, da nastavim sa radom, kada sam videla da mi je oduzeto pravo emitovanja vesti, što je drakonska kazna u Tanjugu. Sigurna sam da je direktorka naredila da mi se oduzme ovo pravo” rekla je Bekčić Petrović.

Ona je dodala da je nedelju dana kasnije aneksom ugovora premeštena sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika za spoljno-politički servis na mesto novinara-reportera.

“Htela sam da obavljam i taj posao, ali nisam imala uslova. Nisam dobijala poslove, sama sam smišljala šta da radim, nisam imala gde da sedim”, rekla je Bekčić Petrović i dodala “da je sigurna da je razlog za premeštaj to što je konkurisala za direktora Tanjuga”.

Zastupnica Tanjuga, direktorka Branka Đukić navela je da je “2013. godine počela sa reorganizacijom uredničke strukture u Tanjugu i da je Maju Bekčić Petrović i još jednu koleginicu smenila sa mesta pomoćnika glavnog i odgovornog urednika jer je shvatila da je ova pozicija necelishodna”.

“Tanjug ima 180 zaposlenih, a Maja Bekčić Petrović je jedina nezadovoljna. Premestila sam je na mesto novinara reportera jer je Tanjug novinska agencija kojoj je proizvodnja vesti ključna, te sam smatrala da bi se tako postigli bolji rezultati. Raporedila sam ih ceneći njihove profesionalne kvalitete. Maja Bekčić Petrović odlično piše, odlično radi novinarski posao i njena smena nema nikakve veze sa konkurisanjem za direktora Tanjuga. Taj konkurs i ne sprovodi Tanjug. Pravilnikom usvojenim ove godine reorganizacija je završena i mesta pomoćnika glavnoog i odgovornog urednika su izbrisana iz sistematizacije”, rekla je Đukić i dodala da ona nije naložila da se Bekčić Petrović oduzme pravo emitovanja vesti, već da je samo dala nalog pravnoj službi da sastavi aneks, kao i da ne zna da li je Bekčić Petrović mogla da emituje vesti.

Kako je naveo sudija Radun Bubanja, presuda se očekuje za desetak dana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi