Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Kolumnisti na sudu: Natalija Dević tužila Dražu Petrovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

27. 02. 2016.

Izvor: UNS

Kolumnisti na sudu: Natalija Dević tužila Dražu Petrovića

Književnica i bivša kolumnistkinja „Danasa“ Natalija Dević tužila je bivšeg redakcijskog kolegu Dražu Petrovića i „Nedeljnik“ zbog satiričnog teksta „Upustvo za upotrebu migranata Natalije Dević“.

Razlozi za pokretanje sudskog spora su, kako se u tužbi navodi,  to što se u tekstu iznosi niz “uvredljivih i netačnih tvrdnji i kvalifikacija” kojim  se navodno osporovaju  “intelektualne sposobnosti, dugogodišnji rad i profesionalni ugled”.

„Na mene je izvršen brutalni lični, sekstički i profesionalni napad, praćen vulgarnim rečnikom. O  mojoj kolumni u 'Danasu' se najmanje polemisalo, više se pisalo o meni lično. Pošto verujem u pravni sistem ove zemlje, tužila sam ih. Njihove honorare koje u vidu odštete budem dobila, humanitarno ću proslediti Centru za zbrinjavanje migranata u Srbiji“, kaže za UNS Natalija Dević.

Podsetimo, Natalija Dević autorka je kolumne „Stranci u Beogradu“ koja je objavljena avgusta 2015. godine u „Danasu“. Nakon objavljivanja teksta  usledila su brojna reagovanja javnosti  zbog stavova o izbeglicama  iznetih u  kolumni koji su ocenjeni  ksenofobičnim i rasističkim . Ona je tada prestala da piše kolumne za ovaj dnevni list, a Sud časti NUNS-a izrekao je javnu kritiku  njoj  i listu „Danas“. Kolumna i njena autorka tada su postali tema brojinih novinara među kojima se našao i Draža Petrović.

„Tužba je toliko komična u pojedinim delovima, da bi njenom advokatu trebalo ponuditi da piše satirične kolumne o Nataliji Dević“, kaže za UNS Draža Petrović.

On objašnjava da je apsurdno da tužiteljka ne shvata  šta su vrednosni sudovi koji se inače koriste u novinarskom žanru kakav je kolumna, odnosno komentar, s obzirom da je i sama bila kolumnistkinja.

„Sloboda štampe je upravo mogućnost da o nekome napišeš nešto što se njemu ne sviđa“.

„Ona očigledno ne shvata ni da sam je u dobrom delu tog teksta branio od napada celokupne javnosti zbog njenih u najmanju ruku odvratnih stavova o migrantima, pa se na mene posle štampanja te kolumne naljutilo bar pola Tvitera. Međutim, svako ima pravo da se naljuti, pa i da podnese tužbu sudu, ali to ne znači da će da dobije. Sud o tome odlučuje, a verujem da se srpski sudovi ne bave povređenim sujetama, o čemu se ovde radi“, dodaje Petrović.

Pored njega Natalija Dević tužila je „Nedeljnik“ i odgvornog urednika ovog lista Marka Prelevića.  Kao odštetu ona je tražila od njih da joj isplate 500 000 dinara.

Glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić za UNS je rekao da razmišlja o kontratužbi.

„U poslednjih mesec  dana, preko Milojka Pantića, Natalija Dević nam nudi da objavljujemo njene kolumne kod nas, što mi nikada ne bismo učinili. Mi ovu tužbu zato smatramo kao ucenu i konsultovaćemo se sa našim advokatom o kontratužbi“, objašnjava Lalić.

UNS-u je u „Nedeljniku“ rečeno da je ovo prva tužba od osnivanja  lista za više od tri godine postojanja.  

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

29.02.

2016.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 20:39

КО О ЧЕМУ......

Има ли неко сујетнији од тебе Драгољубе, који волиш да те "вичу" Дража?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi