Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Nastavljeno suđenje za naknadu štete: Investitor Miloš Stajić protiv novinarke "Politike" Olivere Milošević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

22. 03. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Nastavljeno suđenje za naknadu štete: Investitor Miloš Stajić protiv novinarke "Politike" Olivere Milošević

U Višem sudu u Beogradu juče je, saslušanjem svedoka, nastvaljeno suđenje u sporu koji protiv glavnih i odgovornih urednica „Politike“ i „Naših novina“ iz Smedereva i novinarke ovih listova Olivere Milošević vodi osnivač preduzeća „Orka“ Miloš Stajić.

 

Miloš Stajić za duševni bol traži naknadu štete od 3.500.000 dinara.

Stajić je Oliveru Milošević tužio za naknadu štete zbog tekstova objavljenih u „Politici“ – 11. 7. 2013. godine i „Našim novinama“ – 17. 7. 2013. godine, a pod naslovom „Varao kupce stanova i bankare“ i „Od Milnika do Orke“.

Miloš Stajić je u tužbi naveo da je Milošević „u nameri narušavanja mog ličnog i poslovnog ugleda o meni kao osnivaču preduzeća 'Orka' iz Smedereva iznosila neistinite podatke“.  

„Objavljivala je tekstove u novinama ’Politika’ i nedeljniku ’Naše novine’ iz Smedereva sa neproverenim i neistinitim informacijama. Koristeći zvanične informacije izvršila je ozbiljne i neistinite nadgradnje zloupotrebljavajući novinarski poziv i javno objavila neistine suprotno Zakonu o informisanju“, stoji, između ostalog, u tužbi Stajića.

Olivera Milošević sudu je izjavila da joj je kao novinaru 9. jula 2013. godine stiglo saopštenje MUP-a o hapšenju vlasnika „Orke“ zbog sumnje  da je počinio krivična dela prevara, zloupotreba položaja odgovornog lica, neosnovano korišćenje kredita i falsifikovanje službene isprave.

„U tekstu 'Od Milnika do Orke' bavila sam se temom od javnog interesa za građane, što je moja novinarska dužnost, pogotovo  ako znamo da je u Smederevu bilo dosta problema sa stanovima u novogradnji, da su investitori hapšeni. Za svaku napisanu reč posedujem zvaničnu dokumentaciju, nigde nisam povredila pretpostavku nevinosti, a priliku da se čuje druga strana dala sam kroz izjavu Stajićevog branioca jer je on tada bio u pritvoru. Tužilac mi u tužbi zamera čak i mesta gde sam doslovce citirala MUP, navodeći to kao moje neistinite tvrdnje, pa ispada da i policija ne govori istinu. U tekstu  u ’Politici’ ukratko je preneta suština iz  policijskog saopštenja. Stajić vešto koristi status neuke stranke da sud ubedi kako je nevin, a svi ostali – banka, policija, mediji, pa i oštećeni kupci stanova, rade protiv njega“, rekla je Milošević.

Olivera Milošević u svojim tekstovima pisala je o tome da je Miloš Stajić, preko svoje firme 'Orka' oštetio oko 50 kupaca stanova, kao i vlasnike placeva na kojima je trebalo da gradi zgradu. Stajić je, kako se sumnjiči i zbog čega je bio i uhapšen 2013. godine, prevario kupce stanova tako što je prodavao stanove i lokale pod hipotekom. Protiv šefa Zemljišno-knjižnog odeljenja Osnovnog suda u Smederevu tada je podneta krivična prijava jer u javne knjige nije ubeležio hipoteku, zbog čega su kupci bili u zabludi.

Na jučerašnjem suđenju kao svedoci govorili su nekadašnji vlasnici placeva na kojima je Stajić trebalo da gradi zgradu i koji su oštećeni jer su im kuće porušene, a stanovi koje je, po Ugovoru o razmeni sa Stajićem trebalo da dobiju, nikada nisu izgrađeni.

Advokat Olivere Milošević Mileta Mitrović, na današnjem ročištu istakao je da se uvidom u tekstove novinarke Milošević može videti da ni u jednom trenutku nije povređeno načelo istinitosti, pretpostavka nevisnosti, dužnost novinarske pažnje i pravilo da se čuje i druga strana, te da stoga nisu povređeni čast i ugled Miloša Stajića. On je dodao i da se saslušanjem svedoka jasno vidi da je slučaj o kojem je pisala Olivera Milošević bio od izuzetnog interesa za javnost.

Juče je zaključena glavna rasprava i očekuje se da sud donese presudu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi