Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odloženo suđenje E-novinama po tužbi profesora Čedomira Čupića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

31. 03. 2016.

Autor: Moma Ilić Izvor: UNS

Odloženo suđenje E-novinama po tužbi profesora Čedomira Čupića

Viši sud u Beogradu odložio je suđenje zakazano za 29. mart po tužbi koju je profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka dr Čedomir Čupić podneo protiv “E-novina”, glavnog i odgovornog urednika ovog glasila Petra Lukovića i Lepe Mlađenović.

 

Suđenje je odloženo zbog promene zastupnika tuženih.

Profesor Čupić traži da mu tuženi, na ime nematerijalne štete, solidarno isplate 1. 000.000 dinara, zato što su, kako tvrdi u tužbi, “objavili netačne, nedopuštene i nepotpune informacije” koje grubo vređaju njegov čast i ugled.

Sudsku zaštitu Čupić je zatražio zbog teksta koji je 26. marta 2013. godine objavljen na internet portalu “E-novine” pod naslovom “Čedomir Čupić - ime sa SOS telefona”. 

“Ponižavanje i prezir prema ženama u govoru Čedomira Čupića su mučni i nedopustivi za bilo koji univerzitet na svetu”, jedna je od spornih rečenica iz pomenutog teksta.

Čupić smatra da je njegov lični i profesorski ugled povređen i drugim navodima iz teksta, u kojem, između ostalog stoji: ”Na žalost, demokrata u koga smo imale nade da je jedna od retkih referenci nove države, taj dugogodišnji profesor koji drži ’interesantna’ predavanja na Fakultetu političkih nauka jeste seksista. Sve što je svaka studentkinja rekla o njemu je tačno”.

U tužbi se još ističe da Čupić nikada nije bio prijavljen Autonomnom ženskom centru, da protiv njega nije vođen postupak niti podneta žalba za nedolično ponašanje prema studentima i studentkinjama, seksualno uznemiravanje, mobing, vređanje…

Autorka teksta Lepa Mlađenović, inače psihološkinja Autonomnog ženskog centra u Beogradu, u odgovoru na tužbu je navela da je tekst napisala podstaknuta “hrabrošću studentkinja Fakulteta političkih nauka da progovore o problemu seksualnog uznemiravanja i seksističkog govora među profesorima”.

Osporavaju tužbu, Mlađenović tvrdi da su joj se studentkinje žalile na ponašanje profesora Čupića tokom predavanja, dok je dežurala na SOS telefonu Autonomnog ženskog centra. Zato je smatrala, kako je napisala u odgovoru na tužbu, da je njena dužnost da se javno oglasi i da “iznese generalni stav feministkinja iz celog sveta”.

Nastavak suđenja je zakazan za 16. maj.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi