Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odbijena tužba protiv novinarke "Politike" Olivere Milošević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

05. 05. 2016.

Autor: Moma Ilić Izvor: UNS

Odbijena tužba protiv novinarke "Politike" Olivere Milošević

Viši sud u Beogradu odbio je tužbu koju je Miloš Stajić iz Smedereva podneo protiv novinarke Olivere Milošević i "Politike novine i magazini" zbog povrede časti i ugleda i ljudskog dostojanstva. Stajić je zahtevao da mu tuženi na ime naknade nematerijalne štete solidarno isplate 3.500.000 dinara, jer su, kako je naveo, u listovima "Politika" i "Naše novine" objavljene netačne informacije o njemu kao osnivaču firme "Orka".

 

Tokom suđenja je utvrđeno da je u "Politici" 17. jula 2013. godine objavljen tekst pod naslovom "Varao kupce stanova i bankare" u kojem je navedeno da je policija uhapsila Stajića, vlasnika "Orke", zbog prevare više od 50 porodica kojima je prodavao stanove i lokale pod hipotekom, kao i da je osumnjičen za zloupotrebu položaja odgovornog lica, neodgovornog korišćenja kredita i drugih pogodnosti falsifikovanjem službene isprave.


U istom tekstu se ističe da se vlasnik "Orke" tereti da je krajem 2007. godine od "Pireus banke" uzeo kredit od 650.000 evra za izgrdanju poslovno-stambenog prostora u Smederevu, uz obavezu da od svakog prodatog stana otplaćuje banci ugovoreni iznos. Novinarka je citirajući saopštenje MUP-a još navela da je, uprkos tome, Stajić bez saglasnosti i znanja banke prodao stambeni prostor za 283.114. 281 dinar, pri čemu je oštetio pomenutu kuću za 62.700.000 dinara. Osim banke oštećeni su i kupci za četiri miliona dinara, jer je Stajić od njih prikrio da su nekretnine date u zalog na ime kredita. 

U tekstu potom stoji da niko od kupaca 45 stanova i garažnih mesta, kao i četiri lokala pod hipotekom, nije mogao da otkrije u zemljišnim knjigama da postoji teret na tim nekretninama jer službenik Osnovnog suda u Smederevu nije sproveo rešenje o hipoteci.

Tekst slične sadržine novinarka je objavila sredinom novembra 2013. godine u smederevskim "Našim novinama". 

Sud je tokom prvostepenog postupka utvrdio da sporni tekst u "Politici" čine isključivo informacije verno prenete iz saopštenja nadležnog državnog organa, odnosno MUP-a i da nema odgovornosti za eventualnu štetu nastalu njihovim objavljivanjem. Sud je utvrdio da i tekst u "Našim novinama" sadrži u pretežnom delu verno preneto saopštenje policije.

Po oceni suda sporni tekstovi su "rezultat informisanja o aktuelnoj temi, odnosno problemu gradnje u Smederevu, o čemu javnost ima opravdan interes da zna”, kao da nisu objavljeni "protivpravno i u nameri omalovažavanja tužioca..."

U obrazloženju presude se još navodi: " U medijskom pravu od novinara se ne može zahtevati utvrđivanje istinitosti činjenica kao u sudskom postupku..., a za slobodu izražavanja i objavljivanja činjeničnih iskaza nije nužno postojanje dokaza apsolutne istinitosti, već je dovoljno slobodno izraziti i objaviti informaciju pošto se prethodno proveri da li je istinita i u skladu sa novinarskom pažnjom".

Tužilac Miloš Stajić ima pravo žalbe na ovu prvostepenu presudu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi