Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Presuda u sporu Jovović protiv Novosti biće izrečena 20. maja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

13. 05. 2016.

Autor: M. Ilić Izvor: UNS

Presuda u sporu Jovović protiv Novosti biće izrečena 20. maja

Viši sud u Beogradu će 20. maja objaviti presudu posle završenog suđenja po tužbi novinarke Jelene Jovović protiv Kompanije "Novosti" zbog mobinga.

 

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" AD Ratko Dmitrović saslušan je u sredu u Višem sudu u Beogradu na suđenju po tužbi koju je novinarka podnela protiv ove novinske kuće zbog zlostavljanja na radu.

Dmitrović, koga je Jovović u tužbi označila kao čoveka koji krši njena zakonom zagarantovana prava, poricao je da je nad novinarkom vršio mobing, uz opasku da bi voleo da njega „neko tako zlostavlja“.

Dimtrović je odgovorio i na novode iz tužbe da je novinarki, dok je bila na godišnjem odmoru, na neformalnom sastanku rekao da je smenjuje sa mesta urednika Magazina „Život plus“ i koordinatora ženskih izdanja zato što je čuo sa više strana da ga ogovara i kritikuje “Novosti”. On je uveravao sud da je novinarku smenio ne samo zbog toga je što ga je, kako je rekao, tračarila, već pre svega zato što je smatrao da magazin „Život plus“ može mnogo bolje da se uređuje. 

- Jelenu uvažavam kao novinarku i nikad nismo imali neki lični sukob. Ona je u svom iskazu na sudu rekla da me nije ogovarala, ali da je upućivala kritike na moj račun. Za mene je to isto. Ako neko ima takav odnos prema meni najmanje što mogu da uradim jeste da kažem: „Ti ne možeš da budeš moj najbliži saradnik“. Uostalom, ja mogu nekoga sa smenim ako hoću i ako dođe u prljavim cipelama. To je moje pravo i odluka - izjavio je Dmitrović pred sudijom Irenom Garčević.

U svom iskazu na sudu Dmitrović je još tvrdio da nema nikakvog udela u neprijatnostima kojima je Jelena Jovović bila izložena posle smenjivanja. Naime, u tužbi je navedeno da su stvari novinarke po Dmitrovićevom nalogu, po hitnom postupku, iznete iz kancelarije, spakovane u kartonske kutije i odnete u magacin. Po dolasku na posao, kako se u tužbi navodi, nije imala gde da sedne, pa je boravila kod kolega ili u kafeteriji koju koriste novinari.

- Na to nisam imao mnogo uticaja. To je greška mojih ljudi što su je odmah izbacili iz kancelarije i nisu joj našli novo mesto. Ja to nisam znao. Ali, imala je ona gde da bude, kod kolega i prijatelja koje ima u Novostima – rekao je Dmitrović.

Objašnjavajući zašto Jovović posle smenjivanja sa mesta urednika Magazina “Život plus” nije raspoređena na neko drugo radno mesto, Dimitrović je rekao:

- Tačno je da je jedno vreme bila neraspoređena. To je bilo zato što nisam hteo da je uvredim dajući joj neko mesto koje nije u njenom rangu. Znam šta znači kada se ne radi. Tri puta sam ostajao bez posla, odnosno nisam imao nikakva primanja.

Jelena Jovović je krajem februara 2015. godine postavljena na novo radno mesto - urednika posebnih izdanja, ali se do danas nijedno od njih nije pojavilo na kisocima. Ovu činjenicu, Dmitrović je ovako objasnio:

- Tačno je da nijedno izdanje posebnih dodataka nije izašlo, ali razlog za to je loša finansijska situacija. Ima i drugih nerealizovanih projekata koji stoje u fioci i čekaju bolji moment.

Na ovom ročištu, u ulozi svedoka, trebalo je da se pojavi i koleginica koja je nakon smene Jelene Jovović postavljena za uredncu Magazina „Život plus“. Ona nije došla na pretres, a u dopisu upućenom sudu je navela da nema ništa bitno da kaže o ovom sporu.

Posle zaključenog ročišta sudija Irena Garčević je obavestila stranke u postupku da će presudu u ovom sporu objaviti 20. maja. 

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

14.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 01:39

Sam je o sebi sve rekao

Ovo nije mobing ovo je jednoumlje i tiranija. U prevodu "Ako me hvališ, napreduješ, ako me kritikuješ, ovako ćeš proći". Čovek je sve rekao o sebi ali verovatno nije svestan koliko je otkrio osvetoljubivu stranu svoje ličnosti. Pri tom "Život plus" uopšte nije bolji nego naprotiv, vidi se kakav je urednik i on i urednica koja je došla na njeno mesto.

Odgovori
pet

13.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 13:20

Rale, neserećo

Уосталом, ја могу некога са сменим ако хоћу и ако дође у прљавим ципелама.
То је моје право и одлука.
Rale, neserećo!
Pa i da ti je čača ostavio Novosti u amanet to ne ide tako!
Postoji zakon RALE!
Doduše u školama koje si ti završio sigurno nisi imao priliku da to naučiš, kao ni večina imenovanih funkcionera koji misle da su postavljanjem na funkcije dobili samo ovlašćenja bez odgovornosti!
I to je tragedija ove zemlje!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi