Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  NUNS pravosnažno osuđen po tužbi novinara Novosti koje je sumnjičio „za organizovanje i podsticanje genocida“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

07. 09. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

NUNS pravosnažno osuđen po tužbi novinara Novosti koje je sumnjičio „za organizovanje i podsticanje genocida“

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu i presudio da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) krivo za pretrpljene duševne bolove i povredu časti i ugleda novinara „Večernjih novosti“ Dušana Stojića, Nenada Nenkovića i Milorada Bošnjaka. Apelacioni sud smanjio je iznos kazne, pa je tako NUNS tužiocima obavezan da plati po 50.000 umesto po 200.000 dinara, uvećanih za sudske troškove.

Izvršni odbor NUNS-a podneo je Tužilaštvu za ratne zločine 1. jula 2009. godine krivičnu prijavu protiv NN lica, odnosno odgovornih lica i novinara u Radio-televiziji Beograd, Radio-televiziji Novi Sad, dnevnim listovima „Politika", „Večernje novosti" i dr, za „organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i ratnih zločina“ pozivajući se, pored ostalog, i na analizu tekstova ovih novinara u svom izdanju „Dosije o medijima“.

Stojić, Nenković i Bošnjak, koje zastupa advokatska kancelarija „Tomanović“, tužili su NUNS smatrajući da je prijava iako protiv NN lica, uperena protiv njih, jer se u „Dosijeu o medijima“ analiziraju njihovi tekstovi, uz netačno navođenje sadržaja. 

Apelacioni sud u presudi je naveo da u tekstovima Stojića, Nenkovića i Bošnjaka nema, kako stoji u analizi „Dosijea o medijima“, „hrvatske životinjske prirode“,  „hrvatskog varvarstva“, i  „demonske prirode Hrvata“, kako je navela Ivana Jovanović, autorka teksta „Ratnici drugog ešalona“ - „Uloga medija i novinara u raspirivanju međunarodne mržnje i ratovima na području bivše SFRJ“. Sud navodi da „tekstovi tužilaca predstavljaju izveštaje sa ratom zahvaćenih područja tadašnje SFRJ, informacije o stradanju civila i aktivnostima tadašnje vojske protiv paravojnih formacija. Tekstovi ne sadrže konstatacije koje bi bile uvredljive za hrvatski narod“, navodi se u presudi.

Sudija Ivan Negić u obrazloženju presude istakao je i da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da „analiza tekstova tužilaca iznetih u publikaciji 'Mediji i rat' koji je objavio NUNS prevazilazi okvire osnovane, profesionalne kritike“.

Podsetimo, nekadašnji novinari Novosti tužbom su tražili po 300.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda. Prvostepeni sud prethodno je delimično uvažio njihov zahtev nalažući NUNS-u da im nadoknadi nematerijalnu štetu sa iznosom od po 200.000 dinara uvećanu za sudske troškove, dok je Apelacionu sud ovaj iznos smanjio na po 50.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi