Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Tanjug promenio advokate i odložio suđenje po tužbi Jasminke Kocijan zbog zlostavljanja na radu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

12. 09. 2016.

Autor: Momir Ilić Izvor: UNS

Tanjug promenio advokate i odložio suđenje po tužbi Jasminke Kocijan zbog zlostavljanja na radu

Direktorka Tanjuga Branka Đukić obavestila je sud pred sam početak ročišta da neće doći da svedoči uz obrazloženje da je novi pravni zastupnik nacionalne agencije otputovao u inostranstvo

 

Šesto ročište po tužbi novinarke Jasminke Kocijan protiv Novinske agencije Tanjug zbog zlostavljanja na radu odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu pošto je tužena strana obavestila sudiju Mirjanu Vujičić da je otkazala punomoćje advokatskoj kancelariji koja je zastupala u ovom slučaju.

Obaveštenje o promeni advokatskog tima stiglo je u sud tri dana pre nastavka suđenja, a u istom podnesku je navedeno da novi pravni zastupnik neće moći da prisustvuje na danas zakazanom ročištu pošto je otišao na službeni put u Belorusiju. Kao dokaz priložena je njegova avionska karta za Minsk.

Kao svedok trebalo je da bude saslušana Branka Đukić, ali je desetak minuta pre početka suđenja stigao telegram kojim direktorka Tanjuga obaveštava sudiju Vujičić da zbog odsustva novog pravnog zastupnika neće doći na suđenje.

Novo ročište zakazano je za 13. decembar.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić prethodno je u junu kažnjena sa 30.000 dinara jer drugi put nije došla na saslušanje. Sudija Mirjana Grujičić konstatovala je tada da se Branka Đukić kao odgovorno lice tuženog i zlostavljač, kako stoji u tužbi, već dva puta nije pojavila kao svedok dostavljajući lekarsko opravdanje iz Urgentnog centra u kom se navode iste zdravstvene smetnje koje se javljaju dan uoči ročišta.

Tekst je nastao u okviru projekta "Novinari na sudu-Vodič kroz sudsku praksu za novinare, fotoreportere, urednike i vlasnike medija"  koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

17.09.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:30

branka nepobediva

potpuno (ne)očekivano, branka djukić vodi protiv suda sa čak 6:0. s obzirom na to, male su šanse da bi mogla izgubiti davno započetu utakmicu. sudije, umesto da sankcioniše njene grube prekršaje, čine sve da onemoguće njenog protivnika.

Odgovori
sub

17.09.

2016.

e-ne verujem [neregistrovani] u 08:22

Koliko tužbi je potrebno pa da BĐ odleti ?

E ne verujem da je opet izbegla suđenje. Čudo je šta sve ova žena radi, i nikako da joj neko stane na kraj. Razne pravne i finansijske malverzacije, a posebno mobing koji ona sprovodi u Tanjugu, nije ništa manji od mobinga u "Juri", "Geox"-u - samo ga BĐ sprovodi na suptilniji način, posebno od kad je zakon o Tanjugu istekao 31. Oktobra 2015, pa se Tanjug našao u "sivoj zoni", i funkcioniše na benzinskim parama Vučiževog obećanja da će "spasti Tanjug"

- propustila je da u zakonskom roku od 15 dana traži brisanje Tanjuga iz APR-a - ozbiljan kriminal.
- upotrebljava pečat JP NA Tanjug
- potpisuje se kao "direktorka", iako joj je mandat odavno istekao, a na konkursu nije izabran novi direktor, plus preduzeće ne postoji.
- iskoristila je priliku da se po isteku zakona obračuna sa svim nesitomišljenicima kojima nije dala "nove" ugovore - bez obzira što je tu bilo vrsnih profesionalaca - svi koji su se ikad zamerili BĐ ekspresno su najureni.
- ljudi koji sada rade u Tanjug-u, zovu se "izvršioci"
- sa "izvršiocima" se ugovori potpisuju svakog meseca, tako da BĐ uvek sve drži u šaci
- slobodnih dana skoro da i nema
- radno vreme je više od 8 sati - dok se "posao ne završi"
- dnevnice su ispod zakonskog minimuma
- posle više od 8 meseci, "izvršiocima" je velikodušno ponudila 10 dana odmora, sa uračunatim vikendima - naravno NEPLAĆENO.
- plate su mizerne, ispod republičkog i gradskog proseka - oko 30,000-35,000 u proseku.
- ugovore imaju i dve vremešne verne saradnice (MVJ i ZN) - iako imaju oba uslova za penziju.
- na sve načine izbegava suđenja za mobing koji sprovodi godinama.
- o načinu upravljanja ljudima u Tanjug-u, i svakodnevnoj Brankinoj dernjavi sa 1. sprata ne treba posebno pričati.
- mnogo je koleginica plakalo od Brankinog zuluma, osvete, maltretiranja, novčanog kažnjavanja.

I sve to traje godinama, i nikom ništa, a u svakoj normalnoj zemlji BĐ bi odavno bila u zatvoru za gomilu malverzacija i zloupotreba.

Odgovori
uto

13.09.

2016.

Belokošuljaš [neregistrovani] u 19:31

Branka,Branka

I tako će reformisano sudstvo razvlačiti proces ko zna koliko godina, Branka će se bespotrebno izvlačiti sa suđenja na sve moguće načine - mada je svima koji su u to vreme bili u Tanjugu kristalno jasno da Jasminka Kocijan nema šanse da dobije spor, jer ju je Branka premestila na drugo radno mesto u okviru njenih kvalifikacija, kad je shvatila da Jasminka ne može da vodi video servis, jer o tome ne zna ama baš ništa.

Sve u svemu, sukob dve plavuše na brvnu, a jedna će morati da padne.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi