Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo na godišnjicu tog događaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

01. 11. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo na godišnjicu tog događaja

Zbog bolesti i odsustva jednog od okrivljenih Igora Novakovića za paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića suđenje je odloženo za 12. decembar, kada je godišnjica tog događaja.

Sudija Slavko Žugić stanovišta je, s obzirom na to da je primio medicinsku dokumentaciju od advokata Novakovića Gorana Pejića, da nije reč o nameri da se odugovlači s iznošenjem odbrane okrivljenih. Poručio je braniocima da im ovaj predmet bude prioritet, a da ostale ostave po strani.

Milan Jovanović je posle odloženog ročišta rekao da je „ubeđen da je reč o opstrukciji“.

„Ovo će ići u nedogled. Postupci mogu da se razdvoje i da svako da izjavu u svoju odbranu. Dokle će sudija da dozvoli da se ovako ponašaju advokati, videćemo zajedno“, rekao je Jovanović.

Suprotno, advokat Igora Novakovića Goran Pejić istakao je na ročištu da odlaganje ovog postupka nije zbog opstrukcije, jer nema razloga za to.

Zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović predložio je da se današnje ročište održi, tako što bi ostali okrivljeni: bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković izneli svoju odbranu, odnosno da se postupak odvoji od Igora Novakovića.

Jedan od branilaca Dragoljuba Simonovića Viktor Gostiljac o ovom predlogu rekao je da zakonski nije moguć, kao i da niko neće imati štete od odlaganja suđenja, jer je reč o slučaju u kojem su svi okrivljeni povezani.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica Vladimira Mihailovića, rekla je da je njen klijent „spreman“ i da bi im „značilo“ da se ovaj pretres održi, ali da bi trebalo da prisustvuje u njegovom davanju izjave i Novaković. Istakla je da bi održavanje današnjeg ročišta značilo „silovanje predmeta“, iako nema razloga za to.

Sledeće ročište biće održano u Palati pravde.

Podsetimo, na prethodnom ročištu Dragoljub Simonović, koji je optužen da je podstrekivao paljenje kuće Milana Jovanovića, izjasnio se da se „apsolutno ne, u celosti“ ne oseća krivim po tačkama optužnice, kao i da ne pristaje na naknadu štete Jovanoviću.

Vladimir Mihailović, koga je prema optužnici Simonović podstrekivao da zapali automobil Jovanovića izjasnio se da „jeste počinio krivično delo“, ali ne u toj meri, kao što piše u optužnici.

Igor Novaković, koga je Mihailović, prema optužnici podstrekivao tako što mu je rekao da za njega ima posao, a koji je zatim angažovao Aleksandra Marinkovića rekavši mu adresu Milana Jovanovića na kojoj se nalazi automobil koji treba da bude zapaljen, rekao je da je u „određenom delu“ kriv.

Okrivljeni da je direktni izvršilac, jer je razbio prozor na garaži kuće Milana Jovanovića, a zatim ubacio motolovljev koktel Aleksandar Marinković priznao je krivicu, ali „delimično“.

Zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović predložio je, između ostalog, da sud sasluša okrivljene zbog iskaza koji se ne slažu, oštećene, svedoke, uzme u obzir medicinske i izveštaje veštaka, kao i komunikaciju telefonima okrivljenih.

Milanu Jovanoviću u noći 11. na 12. decembar prošle godine oko 3.30 časova zapaljena je kuća u Vrčinu motolovljevim koktelom koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže. Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući.

 

 * Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi