Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  I Novaković, optuženi za paljenje kuće Jovanovića, promenio iskaz
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

14. 02. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

I Novaković, optuženi za paljenje kuće Jovanovića, promenio iskaz

Još jedan od optuženih za učestvovanje u paljenju kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića Igor Novaković iznoseći odbranu na današnjem ročištu promenio je iskaz jer je, naveo je, zastrašivan, uz uvrede i pretnje.

Novaković je rekao da je 24. januara prošle godine iz centralnog zatvora „protivpravno“ prebačen u Upravu kriminalističke policije (UKP), a da mu je rečeno da će biti u Drugom osnovom sudu.

„Počeli su da me ispituju u vezi sa paljenjem automobila Milana Jovanovića, rekli da neću izaći iz marice i da ću biti osuđen na pet godina zatvora ako ne budem sarađivao“, rekao je Novaković.

Rekao je i da su mu bez hrane, toaleta, vezanog lisicama šest do osam sati u UKP-u, u kancelariji na kojoj je pisalo „motorna vozila“, tražili da prizna da je Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, a kako su oni govorili „Sima Ciganin“, nalogodavac napada. Ipak, on to nije želeo da uradi.

Istakao je da je pod prisilom, videvši koliko se „digla prašina“, pred zamenikom javnog tužioca dao iskaz da mu je policajac iz Grocke Vladimir Mihailović dao novac da se zapali automobil Jovanovića, a on Aleksandru Marinkoviću deo tog iznosa kako bi to uradio.

Kazao je da Simonovića, Jovanovića i pevačicu Bojanu Cvetković Šijački, koja se sumnjiči za saučesništvo, ne poznaje.

Novaković je rekao da Mihailovića zna iz teretane, a da su intenzivno počeli da se viđaju kada je trebalo da mu proda plac.

Prilikom jednog viđanja Mihailović mu je, naveo je Novaković, rekao: „Buraz, imam problem sa barabom i bitangom. Treba da mu se ošteti automobil“. Na ovo je Novaković odgovorio da on „takve stvari ne radi“, ali da će pokušati da nađe takvu osobu.

Novaković je rekao da mu je sredinom novembra 2018. godine preminuo otac i da je na „nesreću“ Aleksandar Marinković došao da mu izjavi saučešće. Tada je Novaković podsetio Marinkovića da mu od leta 2018. godine duguje 500 evra i da bi mogao da mu oprosti dug ošteti automobil u Grobljanskoj 21, ali da nikada nije pominjao paljenje.

Od tada ga nije video.

Negirao je navode Jovanovića u medijima da je bio u obezbeđenju Simonovića i dodao da ne vidi razlog zašto Jovanović „ruži ugled njegove porodice“.

Nije želeo da odgovora na pitanja zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića.

„Bezobrazna ponuda“

Oštećeni u svojstvu svedoka Milan Jovanović izjavio je da mu je posle paljenja kuće došla nepoznata osoba u kuću i ponudila „bezobraznu cifru“ kako bi postupak protiv Simonovića bio „stavljen pod tepih“.

Na pitanje da li je ranije bio u kontaktu sa Simonovićem Jovanović je rekao da je Simonović 2012. godine došao kod njega i da je tom prilikom nudio da kupi od njega automobil marke golf, kako ne bi sa BMV-om ušao u predizbornu kampanju.

Rekao je da sada njegova kuća nije ista kao pre paljenja, da je do sada utrošeno 2.600.000 dinara za renoviranje i da je, ne računajući stvari, potrebno još 20.000 evra.

Sredstva za obnovu kuće od 196 metara kvadratnih dobio je od Slavka Ćuruvije fondacije, od novinara, kao i iz vlastitih sredstava. Zadužen je, rekao je, oko 6.000 evra.

„Bili su drveni prozori, sada je plastika, a umesto parketa je laminat. Fasada je puna čađi, ispucala kao paukova mreža. Nema stepenica, garaža nije renovirana“, rekao je Jovanović. Inače, Jovanović za naknadu štete zbog paljenja kuće, garaže, automobila, alata i pokućstva traži sedam miliona dinara.

Uprkos primedbama sudije Slavka Žugića da tema nema veze sa konkretnim slučajem i da se ne sudi Jovanoviću advokat Simonovića Ivica Vuković je Jovanoviću postavljao niz pitanja u vezi sa portalom Žig info, „uvredljivim“ pisanjem, kao i da li je taj portal medij, a on istraživački novinar.

Simonović je pitao Jovanovića da li je imao građevinsku dozvolu za rad pre početka obnove kuće. Jovanović je odgovorio da nije.

Na sledećem ročištu, 30. marta, predviđeno je svedočenje veštaka o šteti na kući Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.

Povezane priče:

Odložena čak četiri današnja suđenja u vezi sa paljenjem kuće novinara Jovanovića i pisanjem "Žig infa"

Simonović negirao da je umešan u paljenje kuće Jovanovića; Mihailović tvrdi da je „ucenjivan“ kako bi svedočio protiv Simonovića

Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo na godišnjicu tog događaja

Jovanović: Advokatski tim Simonovića želi da diskredituje postupak

Jovanović: Blaga kazna za opstrukciju suđenja (VIDEO)

Na suđenju Dragoljubu Simonoviću pročitana optužnica, pristalice mu aplaudirale (VIDEO)

Odloženo suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi