Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Sudska praksa  |  Sudska praksa i stavovi Vrhovnog suda  |  Reči: “Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“ nisu ugrožavanje sigurnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sudska praksa i stavovi Vrhovnog suda

19. 12. 2017.

Izvor: UNS

Reči: “Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“ nisu ugrožavanje sigurnosti

Na portalu UNS onlajn (www.uns.rs) u rubrici „Novinari na sudu - sudska praksa“ objavljujemo prvostepene i pravosnažne presude po tužbama protiv novinara i medija na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o autorskim i srodnim pravima, Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o radu (tzv. štamparke, autorke, radni sporovi)… U ovoj rubrici izveštavamo o suđenjima, a obaveštavamo i o presudama, kao i o stavovima Vrhovnog, Upravnog i Ustavnog suda u vezi sa medijskim parnicama. Danas objavljujemo presudu - Reči: “Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“ nisu ugrožavanje sigurnosti.

Zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 3, u vezi stava 1, P.B, koji obavlja posao od značaja iz oblasti javnog informisanja, tužio je pred Osnovnim sudom u Nišu M. I. za ugrožavanje sigurnosti i pretnje da će napasti njegov život i telo.

Povod za tužbu je da je M.I. „sa okrivljenima D.S. i M.J. sa umišljajem i u uračunljivom stanju u Nišu ozbiljnim pretnjama da će napasti na život i telo ugrozio sigurnost oštećenog P.B. iz N, koji obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja – novinara i glavnog i odgovornog urednika internet portala „...“, koje su kod oštećenog izazvale osećaj straha, uznemirenosti i nesigurnosti, te je tako okrivljeni I.M. dana 04.04.2013. godine u 09,19 časova, tokom telefonskog razgovora oko rada JKP „T.“ oštećenom uputio reči pretnje: „da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?“, na šta je oštećeni upitao da li to treba da shvati kao pretnju, a okrivljeni mu je rekao: “da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem ili mazim, to neće moći“, nakon čega je prekinuo vezu“.

Presudom Osnovnog suda u Nišu 13 K br. 1154/14 od 21.10.2015. godine okrivljeni M.I., D.S. i M.J. iz N., oglašeni su krivim zbog po jednog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 3. u vezi stava 1. KZ za koje su im izrečene uslovne osude tako što su svakom ponaosob utvrđene kazne zatvora u trajanju od po šest meseci i istovremeno određeno da se one neće izvršti ako okrivljeni u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti presude ne izvrše novo krivično delo. Istom presudom okrivljeni su obavezani da svaki ponaosob plati sudski paušal u iznosima od po 4.000,00 dinara, a na ime naknade troškova krivičnog postupka oštećenom iznos od 95.625,00 dinara, u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja. Oštećeni je radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućen na parnicu.

Presudom Višeg suda u Nišu Kž1 br. 63/16 od 22.02.2016. godine odbijene su kao neosnovane žalbe branilaca okrivljenih, a prvostepena presuda, potvrđena.

Protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda i Višeg suda u Nišu zahtev za zaštitu zakonitosti podneo je branilac okrivljenog M.I. adv. N.S., zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1) u vezi člana 439. tačka 1. ZKP, s predlogom da Vrhovni kasacioni sud usvoji zahtev, preinači obe nižestepene presude, tako što će okrivljenog M.I. na osnovu odredbe člana 423. tačka 1) ZKP, osloboditi od optužbe.

Presudom Vrhovnog kasacionog suda od 20.4.2016. godine usvojen je zahtev za zaštitu zakonitosti, a optuženi je oslobođen optužbi.

Pravni stav Vrhovnog kasacionog suda:

Osnovano branilac okrivljenog M.I. u zahtevu za zaštitu zakonitosti ističe da je pobijanim presudama učinjena povreda krivičnog zakona na štetu okrivljenog a po pitanju da li je delo za koje je okrivljeni optužen i označenim pravnosnažnim presudama oglašen krivim (iz člana 138. stav 3. u vezi stava 1. KZ) krivično delo po zakonu.

Krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 1. Krivičnog zakonika čini lice koje ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, dok je stavom 3. istog člana propisano da će se učinilac krivičnog dela iz stava 1. kazniti zatvorom ako delo učini, pored ostalih, i prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja.

Radnja izvršenja osnovnog oblika krivičnog dela (stav 1) sastoji se u upotrebi pretnje da će se napasti na život ili telo nekog lica ili njemu bliskog lica, čime se ugrožava sigurnost tog lica, što znači da se radi o kvalifikovanoj pretnji, tj. onoj kojom se stavlja u izgled tačno određeno zlo: da će se napasti na telo ili život pasivnog subjekta ili njemu bliskog lica. Pretnja mora biti ozbiljna i konkretna, dok se posledica određuje subjektivno i nije potrebno da je sigurnost i objektivno bila ugrožena.

Prema izreci prvostepene presude okrivljeni M.I. je oglašen krivim zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 3. u vezi stava 1. KZ jer je oštećenom uputio reči pretnje: „da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?“, kao i „da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem ili mazim, to neće moći“, nakon čega je prekinuo vezu“.

Po oceni Vrhovnog kasacioniog suda iz činjeničnog opisa radnje okrivljenog M.I. date u izreci prvostepene presude ne proizlazi da je okrivljeni oštećenom uputio ozbiljnu i konkretnu pretnju da će napasti na život i telo odnosno ozbiljno mu nauditi, pa stoga ni reči: “da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“, po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda kod oštećenog nisu mogle stvoriti osećaj ugroženosti.

(Iz obrazloženja Presude Vrhovnog kasacionog suda, Kzz 433/2016, od 20.4.2016.)

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi