Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Pronaći odgovorne za napade, novinarima mora biti omogućen nesmetan rad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 07. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Pronaći odgovorne za napade, novinarima mora biti omogućen nesmetan rad

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje nasilje nad novinarima i medijskim radnicima tokom jučerašnjih demonstracija u Beogradu i drugim gradovima i poziva nadležne organe da što pre pronađu sve odgovorne za ove napade. UNS poziva policiju i građane da stanu u zaštitu novinara i omoguće im nesmetan rad.

Žikica Stevanović, izveštač novinske agencije Beta, sinoć je zadobio povrede i posekotine po celom telu u Tašmajdanskom parku u Beogradu, kada ga su ga pripadnici policije presreli, a zatim u dva navrata udarali, iako im je jasno naglasio da je novinar i pokazao novinarsku legitimaciju.

„Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragova pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“, rekao je novinar Bete za UNS i dodao da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji, došao još jedan pripadnik MUP-a koji ga je takođe udarao.

„Mislio sam da će mi taj žandarm reći da ostanem tu, ali on je počeo da me bije. Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi“, kaže Stevanović, koji je bio polaznik Novinarske škole Udruženja novinara Srbije.

Osim novinara Beta, juče su napadnuti novinarke i novinari portala nova.rs. Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke nova.rs Milica Božinović i Nataša Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena. 

UNS pozdravlja solidarnost novinara „Južnih vesti“, koji su po izveštaju RTS-a, odbranile ekipu njihovog dopisništva od daljih napada.

UNS smatra i da je nedopustiv napad na zgradu Radio-televizije Vojvodine na koju su, tokom protesta u Novom Sadu, demonstranti bacali limenke, flaše i topovske udare, a razbijeno je i staklo na ulazu zgrade javnog servisa.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

09.07.

2020.

Lepa [neregistrovani] u 17:58

SRamota

MOlim podršku za mladu novinarku RTSa koja se javljala sa ulica Beograda , a onda je jedna "junačina" sramno pored nje skinuo gaće. Strašno što navodna elita na Twiteru to podržava i smeje se . Medju njima i jedan glumac , na čijoj ću narednoj predstavi ja pokazati svoju zadnjicu njemu u lice. I jedan bivši političar koji je itekako željno iščekivao pozive sa RTSa da gostuje u vrem e vladavine DS:a

Odgovori
čet

09.07.

2020.

KNJAZ PRESS [neregistrovani] u 13:22

Podrška kolegama!

Pustite novinare da rade svoj posao!!!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi