Naslovna  |  Saopštenja  |  ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 07. 2020.

Izvor: ANEM i UNS

ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije

U prethodna dva dana tokom demonstracija na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša na meti napadača su se našli i predstavnici medija koji su izveštavali sa ovih događaja. Brojni su primeri u kojima su se novinari, novinarke i snimatelji našli na udaru policijskih snaga i huligana koji se nisu obazirali na vidljivo istaknute novinarske legitimacije i upozorenja da su u pitanju predstavnici medijskih kuća koji rade svoj posao.

Povređivanje novinara agencija Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N1 u Beogradu kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine,  primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji. Omogućavanje elementarnog prava na rad i bezbednost tokom izveštavanje javnosti treba da budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete.  

Ulični napadi na predstavnike medije ne razlikuju se mnogo od verbalne agresije advokata odbrane prema prisutnim predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije. To je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana jer će pre ili kasnije proizvesti tragične konsekvence.    

Primetno je da su neke domaće i međunarodne novinarske organizacije već osudile ove napade. Primetno je da je ovog trenutka izostala reakcija Ministarstva kulture i informisanja, Zaštitnika građana i Tužilaštva za koje očekujemo da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Vrednosno određenje prema ovakvoj vrsti napada očekujemo i od kabineta predsednice Vlade Republike Srbije koji koordinira izradu Akcionog plana Medijske strategije u kojem bezbednost novinara zauzima jedno od prioritetnih mesta, kao i od predsednika Republike.    

U Beogradu, 9. jula 2020. godine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi