Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS poziva vojvođanske kolege na solidarnost sa štrajkačima TV Avala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 02. 2012.

UNS poziva vojvođanske kolege na solidarnost sa štrajkačima TV Avala

Povodom grubog napada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) na Udruženje novinara Srbije (UNS) zbog toga što je u akciji solidarnosti sa štrajkačima na TV Avala primilo donaciju bivšeg novinara Radio televizije Srbije Miodraga Popova, UNS poziva kolege iz Vojvodine da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, u čijem prvom poglavlju piše da je sa “novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina”. To načelo obavezuje sve novinare, bez obzira na njihove političke ciljeve i regionalne odrednice.

Opaske o “sveže navučenoj jagnjećoj koži” i “jeftinim demagoškim potezima”, kao i lažne optužbe za ratno huškaštvo, spadaju u hajkački diskurs koji je potpuno neprimeren novinarstvu. U žaru političke borbe koju su poveli pod firmom novinarskog udruženja, kolege iz NDNV su zaboravile kako na Kodeks, tako i na prvu lekciju iz ljudskih prava, da su univerzalna i da pripadaju kako Petru Lukoviću, tako i Miodragu Popovu.


UNS podseća da se Miodrag Popov uključio u akciju solidarnosti UNS-a sa štrajkačima na Televiziji Avala, donirajući mesečna sredstva koja su mu sudskim putem dodeljena u procesu na kom je Petar Luković osuđen zbog klevetanja Popova u tekstu “Svi za Hag” iz 2001. godine. Petar Luković se na kraju tog procesa izvinio Miodragu Popovu što ga je vređao i klevetao bez dokaza. Zato je utoliko čudniji zahtev NDNV da se Udruženje novinara Srbije izvini Petru Lukoviću što je prihvatilo da Popov ugroženim kolegama pokloni sredstva koja se sudskom odlukom skidaju sa plate koju Petar Luković prima na Televiziji Pink. Tim pre što je vlasnik TV Pinka ujedno i jedan od vlasnika TV Avala.


Umesto izvinjenja NDNV zbog neutemeljenih optužbi i prizemnog izražavanja, UNS predlaže kolegama iz Vojvodine da se uključe u akciju solidarnosti sa štrajkačima Televizije Avala, koji su već mesecima žrtve beskrupuloznih gazda i neodgovorne države.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi