Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: EPS da omogući štampanje novina

13. 02. 2012.

UNS: EPS da omogući štampanje novina

Udruženje novinara Srbije apeluje na Elektroprivredu Srbije, da prilikom isključenja struje kod industrijskih potrošača, ne ugrožava slobodu štampe i pravo građana na informisanje.

Elektrodistribucija u Novom Sadu je, pre tri dana, isključila struju štampariji Grafoprodukt, koja štampa više od 10 lokalnih, regionalnih i nacionalnih listova, čije je pojavljivanje pred čitaocima ugroženo.

UNS sumnja da je isključenje struje štampariji Grafoprodukt vid pritiska na slobodu izražavanja, imajući u vidu da pojedini listovi koji se štampaju u ovoj štampariji važe za opozicione. Takođe, nijedna druga štamparija koja štampa novine nije isključena sa mreže Elektroprivrede Srbije, a na nalogu za isključenje Grafoproduktu piše da se struja isključuje zbog duga od 0,00 dinara!?

Udruženje novinara Srbije upozorava Elektroprivredu Srbije da, prema članu 2 Zakona o javnom informisanju „niko ne sme, ni na posredan način da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ograničenja i zloupotrebom prava, uticaja ili kontrole nad sredstvima za štampanje i distribuciju javnih glasila…“.

UNS očekuje da EPS hitno omogući nesmetano izlaženje listova koji se štampaju u Grafoproduktu.

Nema komentara.