Naslovna  |  Saopštenja  |  Odgovor UNS-a na zahtev NUNS-a da se zgrada u Resavskoj deli po principu pola pola
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 03. 2012.

Odgovor UNS-a na zahtev NUNS-a da se zgrada u Resavskoj deli po principu pola pola

Udruženje novinara Srbije (UNS) žali zbog odluke Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da ne prihvati razgovor o stvaranju zajedničke novinarske organizacije koja bi bila uspešnija u zaštiti profesionalnih interesa svih novinara u Srbiji.

UNS-u je neshvatljivo odbijanje rukovodstva NUNS-a da o ideji ujedinjenja dva novinarska udruženja makar konsultuje svoje članstvo, barem u okviru redovne ankete kojom novinarska udruženja početkom godine utvrđuju mišljenja o radu organizacija i stavove o najvažnijim pitanjima profesije.

UNS smatra ultimativnim i nedobronamernim zahtev rukovodstva NUNS-a da se zgrada Doma novinara u Resavskoj 28, sagrađena šest decenija pre osnivanja NUNS-a, deli po principu "pola pola".

UNS će istrajati na obaranju nepravične i pravno neutemeljene presude kojom je Apelacioni sud u Beogradu zgradu Udruženja novinara Srbije, asocijacije koja je u decembru obeležila 130 godina neprekidnog postojanja, proglasio zajedničkom imovinom UNS-a i NUNS-a.

UNS predlaže da dva udruženja povedu razgovor o korišćenju ovog zdanja, uz uvažavanje činjenice da je UNS značajno brojnija i snažnija organizacija od NUNS-a. Radi poboljšanja statusa novinara u Srbiji i međusobnih odnosa novinarskih udruženja, UNS je spreman da kolegama iz NUNS-a ustupi i veći deo zgrade od onog koji sada besplatno koriste u Resavskoj 28. To nije potez iznuđen presudom Apelacionog suda nego gest dobre volje UNS-a da se dogovor postigne bez obzira na krajnji ishod sudskog postupka.

Takođe, UNS apeluje i na rukovodstvo NUNS-a da a priori ne odbacuje predlog o ujedinjenju i da ga još jednom razmotri. UNS je uveren da bi ideja o stvaranju velike i jake novinarske organizacije, osim kod članova UNS-a i NUNS-a, naišla na dobar prijem i kod nemalog broja profesionalnih novinara koji, upravo zbog podela, ne žele da pripadaju nijednoj profesionalnoj organizaciji, iako je i njima potrebna zaštita od poslodavaca i centara finansijske i političke moći.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi