Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS upozorava na netačnosti u saopštenju NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 03. 2012.

UNS upozorava na netačnosti u saopštenju NUNS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava kolege i javnost da je netačna tvrdnja iz jučerašnjeg saopštenja NUNS-a da je njihov zahtev za podelu zgrade Doma novinara u Resavskoj 28 po principu pola-pola “primena sudske odluke” Apelacionog suda u Beogradu.

Istina je da je Apelacioni sud u Beogradu doneo presudu koja zgradu u Resavskoj 28 proglašava zajedničkom imovinom, ali bez prejudiciranja koliki deo pripada kom udruženju. Dakle NUNS, čak i ovu neutemeljenu odluku Apelacionog suda koja je usledila posle šest presuda različitih sudova u korist UNS-a, zloupotrebljava tvrdeći da je već vlasnik polovine zgrade u Resavskoj 28.

UNS ističe da čak i ukoliko bi presuda sudije Ivana Negića iz Apelacionog suda opstala, po kojoj, suprotno zakonu, imovina udruženja pripada njegovim članovima, a ne samom udruženju, tek tada bi usledilo utvrđivanje koliko koje udruženje ima vlasništva zgrade u Resavskoj 28.

U svom saopštenju NUNS ponovo navodi tvrdnju koje nema u presudi da je zgrada u Resavskoj 28 kao “legat ostavljena svim novinarima Srbije”.

Osim što legat po zakonu ne može da ostavi pravno lice, što je UNS od osnivanja bio, bitna činjenica je i da je zgrada Doma novinara još 1935. godine izgrađena gotovo u potpunosti (više od 80 odsto sredstava iz kredita) novcem pravnog prethodnika UNS-a.

UNS naglašava da NUNS netačno u saopštenju navodi da je tokom sudskog postupka “dokazao“ da je došlo do “podele nekada jedinstvenog udruženja”. Suprotno tome sud je utvrdio da je NUNS novo udruženje.
Imajući to u vidu UNS je ostao zaprepašćen odlukom Apelacionog suda.

UNS je na presudu Apelacionog suda uložio reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, ustavnu žalbu i podneo predlog za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti.

Uprkos atacima na imovinu koju i nadalje brani svim zakonskim sredstvima UNS ostaje privržen ideji da bi za dobrobit novinarske profesije u Srbiji trebalo započeti razgovore o ujedinjenju UNS-a i NUNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi