Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM: Zakon o RTK diskriminacija Srba i uskraćivanje medijskih sloboda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 03. 2012.

DNKiM: Zakon o RTK diskriminacija Srba i uskraćivanje medijskih sloboda

Usvojeni Zakon o Radio televiziji Kosova (RTK) uskarćuje medijske slobode, on je diskriminatorski i protiv njega se treba boriti sudskim putem i bojkotom.

Usvajanjem Zakona o RTK u kosovskoj skupštini su pogaženi i odbačeni zahtevi i potrebe srpske zajednice, medijskih radnika, Društva novinara Kosova i Metehije, NVO sektora, međunarodnih medijskih stručnjaka, uključujući lokalne i međunarodne dokumente i obaveze.

Skupština Kosova usvajanjem Zakona o RTK izvršila je jedan od najgorih oblika diskriminacije i pokušala da ograniči medijske slobode i pravo Srba na slobodno i nezavisno informisanje, koje je garantovano lokalnim i međunarodnim zakonima.

Kršenje Ahtisarijevog plana i sopstvenih zakona kojima je jasno definisano da se Srbima na Kosovu mora obezbediti jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku jasno pokazuje da su i ovoga puta etnički ciljevi iznad zakona i demokratskih načela.

Informisanje na srpskom jeziku, prema ovoj odluci, biće pod strogom kontrolom i uticajem vlasti, onako kako je to slučaj sa RTK na šta već godinama upozoravaju nezavisne međunrodne institucije i medijske organizacije.

Svi zahtevi koji su potreba srpske medijske zajednice su pogaženi, jer je televizija na srpskom jeziku sastavni deo RTK, koji nije nazavistan u finansijskom, programskom ali ni u kadrovskom smislu.

Kanal na srpskom jeziku nema svoj upravni odbor koji bira direktora, sedište “televizije na srpskom jeziku” nije Gračanica nego Priština, upravljačku, uređivačku i programsku politiku vodiće sadašnje rukovodstvo RTK.

Zakonom koji je usvojen u Skupštini Kosova krivotvorena je odrednica iz Ahtisarijevog plana po kojoj kanal na srpskom jeziku pripada srpskoj zajednici.

Skupština Kosova je primenom političkog nasilja, ucenama i pritiscima tokom donošenja i usvajanjem ovog Zakona dovela Vladu Kosova u poziciju da kontroliše, proizvodi i plasira informacije i TV program za Srbe na Kosovu.

Društvo novinara Kosova i Metohije smatra da je međunarodna zajednica na ovaj način ponovo nagradila katastrofalno loš rad RTK, njen etnički koncept, odgovornost i ulogu okidača za martovski pogrom 2004. godine na Kosovu.

U okviru medijske zajednice i NVO sektora razrađena je ideja bojkota RTK kanala na srpskom jeziku.

Uzimajući u obzir ovakvu vrstu diskriminacije i kršenje zakona, Društvo novinara Kosova i Metohije i Udruženje novinara Srbije pokrenuće sudski postupak protiv ovakvih zakonskih rešenja pred svim relevantnim lokalnim i međunarodnim sudovima i drugim institucijama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi