Naslovna  |  Saopštenja  |  Sprečiti pravno nasilje nad SOS kanalom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 05. 2012.

Sprečiti pravno nasilje nad SOS kanalom

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od nadležnih državnih organa da spreče pravno nasilje koje nad televizijom SOS Kanal sprovodi Republička agencija za telekomunikacije (RATEL), do okončanja sudskog postupka pred Privrednim sudom u Beogradu po tužbi SOS Kanala protiv RATEL-a i RRA.

SOS Kanalu preti blokada računa i prinudna naplata 4,5 miliona dinara, po presudi Prvog osnovnog suda u Beogradu, a po tužbi RATEL-a, zbog neplaćanja naknade za korišćenje frekvencije, iako se pred Privrednim sudom u Beogradu već godinama vodi spor po tužbi SOS KANALA protiv RATEL-a i RRA zbog dodeljivanja neispravne frekvencije.

U dosadašnjem postupku pred Privrednim sudom veštačenjem je utvrđeno da je SOS KANAL pretrpeo štetu od 650 miliona dinara zbog dodeljivanja frekvencije koja po međunarodnoj raspodeli pripada državnoj televiziji Rumunije. Pred sam kraj suđenja, RATEL-u je Prvi osnovni sud presudio da SOS Kanal duguje 4,5 miliona dinara, ne ulazeći u sudski postupak koji se vodi po tužbi SOS Kanala. U postupku pred Privrednim sudom je i RRA od RATEL-a tražila da prihvati vansudsko poravnanje sa SOS kanalom koje RATEL odbija.

UNS smatra neprihvatljivim da jedan medij državi plaća naknadu za resurs koji, državnom greškom, ne može da koristi i upozorava da ovakva sudska praksa, suprotno važećim evropskim konvencijama, može dovesti do gašenja medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

04.06.

2012.

MiroslavVislavski [neregistrovani] u 09:02

podrška UNS u "Slučaju SOS kanala"

Još jedan primer skandaloznih presuda u našem pravosuđu!
"Slučaj SOS Kanala" na žalost nije jedini primer koji pokazuje neposlovnost i neodgovornost Republičke agencije za telekomunikacije i osionost njenih članova, koji uprkos svojih grešaka u dodeli frekvencije terete oštećenu stranu. Sličan primer je sa zrenjaninskom televizijom KTV. Uprkos tome, članovi RATEL-a se baškare u svojoj moći!
Podržavam stav UNS da je neprihvatljivo teretiti jedan medij (jedini sportski tv kanal sa sopstvenom produkcijom) plaćanjem resursa koji državnom greškom konkretan medij, ne može da koristi! Nasilje RATELA i RRA u nekim slučajevima prevazilazi svaku meru i zahteva intervenciju nadležnih institucija. U tom pogledu, UNS treba da obezbedi kontinuitet svojih inicijativa i stavova kojima ukazuje na zloupotrebe moćnih institucija i pojedinaca, jer je jedan od retkih činilaca koji štite interes i prava novinara i njihovih medijskih kuća.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi