Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Novinari da poštuju Kodeks prilikom izveštavanja o tragedijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 06. 2012.

UNS: Novinari da poštuju Kodeks prilikom izveštavanja o tragedijama

Udruženje novinara Srbije (UNS) apeluje na novinare i urednike da prilikom izveštavanja o tragedijama i nesrećama poštuju odredbe Kodeksa novinara Srbije.

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) apeluje na novinare i urednike da prilikom izveštavanja o tragedijama i nesrećama poštuju odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Novinari su dužni da prilikom izveštavanja o događajima koji uključuju lični bol i šok postupaju sa obzirom i saosećanjem a da svoja pitanja prilagode tako da odražavaju duh  saosećanja i diskrecije. Takođe, ukoliko su zamoljeni da više ne postavljaju pitanja, novinari to treba da poštuju.

UNS je dobio žalbu da su prilikom izveštavanja o pogibiji kadeta Vojske Srbije novinari jednog dnevnog lista na grub način uznemiravali porodicu žrtve, postavljajući pitanja i insistirajući na odgovorima, iako su zamoljeni da to ne čine.

UNS skreće pažnju urednicima da ne smeju da traže od novinara da krše odredbe Zakona o javnom informisanju i Kodeksa novinara Srbije. Nijedan novinar ne može trpeti sankcije ukoliko odbije da izvrši nalog koji krši pravna i etička pravila profesije. Novinari koji budu kažnjeni u svojim redakcijama zbog postupanja u skladu sa profesionalnim standardima imaće punu pravnu pomoć UNS-a.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

17.07.

2012.

Sasa Milosevic anonymous [neregistrovani] u 17:13

Re: Imenovati medije

Apsolutno se slazem sa ovim predlogom. Treba imenovati mediji koji je napravio taj eticki prekrsaj, jer svako precutkivanje imena moze znaciti pogresno percepciju solidarisanja sa istim, cime se ne pravi nikakav pomak u korekciji jednog zaista ne-etickog prinicipa.

Odgovori
sub

30.06.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 11:24

Bezobzirnost RTS

Odmah po saznanju RTS je pustio kajron s vešću o tragediji koja je bila nepotpuna. Kajron je išao više od dvaipo sata, do podnevnih vesti. A u podne opet ništa konkretno niti zvanično. Pitao bih gospodina Tijanića kako bi se osećao da je imao sina na tom poligonu i da nagadja da li je i njegov sin stradao ili da za njegovu nesreću saznaje preko telelevizije. Novinari bi, a posebno urednici informativnih programa, trebali da znaju i Kodeks novinara i proceduru koja se sprovodi u takvim sličajevima. Kada je u pitanju Vojska, predstavnici jedinice u kojoj se tragedija dogodila ili predstavnici najbližeg garnizona u pratnji lekara odlaze da saopšte potvrđenju vest o tragediji. Kada se takva vest objavi preko medija, gde je lekar da ukaže eventualnu pomoć članovima porodica, a još je gore kada se neimenuju žrtve pa vest izazove paniku kod svih porodica i prijatelja lica koja su se zadesila na istom prostoru gde se tragedija dogodila.

Odgovori
čet

21.06.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 14:40

Зашто не именовати?

Све док се медији не буду именовалу у јавним саопштењима неће моћи да буде промене. Зашто се удружења новинара, као уосталом и РРА, боје да јасно и гласно кажу ко крши професионална правила и медијске кодексе?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi