Naslovna  |  Saopštenja  |  Proglas povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 05. 2012.

Proglas povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra, 3. maja, akcijom PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE Udruženje novinara Srbije objavljuje P R O G L A S. Pozivamo novinare i medijske radnike da sutra od 11.55 do 12.00 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju P R O G L A S ili ga objave na ekranima, da u onlajn i štampanim medijima prekinu rad, pročitaju i objave P R O G L A S.




                                                          P R O G L A S

Novinarstvo u Srbiji je u najvećoj krizi od 2000. godine. Novinari su ekonomski i profesionalno poniženi. Sloboda medija danas je na najnižem nivou od petooktobarskih promena.

Plate visokoobrazovanih novinara niže su od prosečnih plata u Srbiji, a honorari za koje danas u velikim medijskim kućama rade mladi novinari i medijski radnici izrabljivački su i iznose oko 15.000 dinara, što je još jedan, organizovani vid uništavanja novinarstva kao profesije.

Novinari i medijski radnici pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kom ih vlasnici medija drže godinama, podložni su samocenzuri. Prema poslednjem istraživanju UNS-a iz marta ove godine 49,2 % ispitanih članova odgovorilo je da novinari povremeno pribegavaju samocenzuri u strahu od cenzure, a da 27,4 % pribegava samocenzuri u velikoj meri.

Odsustvo kritičkih sadržaja, nedostatak raznovrsnih mišljenja u medijima i istraživačkog novinarstva su pokazatelji da su politički i pritisci kontrolora tržišta reklama nadjačali profesiju.

Osim pritisaka spolja, novinari su danas prinuđeni da se i unutar svojih medija bore za dostojanstvo profesije. Novinari i urednici u najvećim medijima polažu račune marketing menadžerima, stručnjacima za odnose s javnošću i ljudske resurse. Od novinara se traži da "doteraju” tekst koji se kreira van redakcije, nameće im se da objavljuju već pripremljene tekstove marketing službi, urednicima se izdaju uputstva od „medijskih stručnjaka“ glavnih političkih vlastodržaca koji događaj treba da prate, unapred im se daje na znanje ko će na terenu biti sagovornici.

Zbog teksta „Državni organi potpuno nespremni za rat“ u kom su izneti podaci iz dokumenata koje je srpskim poslanicima dalo Ministarstvo odbrane, novinarka novosadskog „Građanskog nacionalnog“ Jelena Spasić i njen urednik Milorad Bojović našli su se na udaru vlasti. Prema optužnici njihov slučaj trebalo je da se završi na tajnom suđenju, bez prisustva javnosti.

UNS je vodio akciju kojom se suprotstavio progonu Jelene Spasić i Milorada Bojovića, a 500 novinara u Srbiji potpisalo je peticiju Stop tajnom suđenju novinarima.

Uprkos obećanjima 18 godina nije bilo dovoljno da se rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović, 13 godina se od javnosti praktično kriju nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije, jedanaest godina traje bezuspešna istraga ubistva Milana Pantića.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine do sada nije pokazalo interesovanje ni za jedan slučaj ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara i medijskih radnika srpskih redakcija iz perioda ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Udruženje novinara Srbije obeležavajući Svetski dan slobode medija poziva novinare i medijske radnike da bez obzira na međusobne razlike budu profesionalno i ekonomski solidarni, kao i da poštuju Kodeks novinara Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi