Naslovna  |  Saopštenja  |  Protiv promena u penzijskom sistemu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 06. 2005.

Protiv promena u penzijskom sistemu

Novinari veterani, okupljeni u Udruženju novinara Srbije jednoglasno su se izjasnili protiv promena u penzijskom sistemu, koje predlaže Vlada Srbije, odnosno Mimistarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo finansija, pošto bi njihovo sprovođenje penzionere dovelo ispod granice siromaštva.

Primenom tih mera za penzije bi se do 2010. godine izdvojilo nekoliko desetina milijardi dinara manje nego što bi trebalo po sadašnjim propisima. Zato se traži preispitivanje predloga i pronalaženje novih izvora popune budžeta, pre nego što se on, u julu, kao rebalans dostavi Skupštini na usvajanje.

Zar je moguće, pitaju se veterani, da će budžet ove države, pa i sama država, doživeti bankrot, kako kaže ministar Slobodan Lalović, ukoliko se ne sprovedu predložene penzijske reforme. Drugim rečima, država bi procvetala ako bi se prosečne penzije, kako se ističe u reformskom materijalu, smanjile do 2010. godine za više od 4500 dinara u poređenju sa sadašnjim primanjima, a njihovo učešće u zaradama palo bi u isto vreme ispod 50 odsto. Zar predlagači reforme nisu upoznati s podacima da je smrtnost među penzionerima, pošto sada zbog niskih primanja ne mogu da kupuju lekove, u ovoj godini povećana za trećinu u odnosu na prošlu.

Niko od penzionera nije precizno saznao šta ustvari Međunarodni monetarni fond traži od nas, koji i ovog puta, kao i više puta ranije, služi kao izgovor kada se predlažu nepopularne mere. Kao da ne možemo, ili nismo u stanju da sami smislimo način kako da za penzije stvorimo više novca. Ovom prilikom penzioneri ponovo pitaju gde su sredstva od onih više stotina objekata koji su nekada podignuti iz njihovih fondova i proglašeni za društveno vlasništvo. Oni se sada prodaju (privatizacija), a od prihoda penzionerima dopadaju samo mrvice. Penzionerima naročito teško pada metod kako se nameravaju realizovati ovi predlozi. Ministri ili neki drugi nadležni faktori Vlade jednostavno saopštavaju da će se reforme sprovesti, plašeći time penzionere da će, ukoliko se njihov predlog ne usvoji, biti smak sveta. Radi se inkognito. Savez penzionera, sindikati i drugi zainrteresovani drže se po strani sve dok se ne oformi konačan predlog. Zapostavlja se činjenica da ova materija neposredno pogađa oko dva miliona ljudi (penzionera i onih koji uz njih žive), odnosno, svakog četvrtog građanina Srbije ili svakog trećeg, ako se izuzmu najmlađi.

Zar je uistinu bilo neophodno da se radi na ovakav način.

Verujemo da će poslanici Skupštine Srbije o ovim pitanjima drukčije razmišljati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi