Naslovna  |  Saopštenja  |  Protest zbog zabrane izveštavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 07. 2006.

Protest zbog zabrane izveštavanja

Udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog zabrane izveštavanja dopisnici novosadskog "Dnevnika" iz Rume Jeleni Antić, koju je juče obezbeđenje Gradske kuće u Rumi sprovelo po nalogu predsednika opštine Srđana Nikolića.

UNS ističe da je Jelena Antić, akreditovana dopisnica novosadskog "Dnevnika" iz Rume, od strane opštine pozvana na jučerašnju konferenciju za štampu ministra za lokalnu samoupravu Zorana Lončara, ali da je obezbeđenje po nalogu predsednika opštine Srđana Nikolića, nije pustilo u zgradu opštine.

UNS ukazuje da je ovo, za samo nedelju dana, treći primer bahatog kršenja Zakona o javnom informisanju, Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja i Kodeksa ponašanja lokalne samouprave u opštinama Ruma i Vršac.

UNS podseća sve nosioce javnih funkcija na njihovu dužnost, da u interesu javnosti i građana koje predstavljaju, novinarima i medijskim kućama moraju pod jednakim uslovima omogućiti dostupnost informacijama kao i da postupci čelnika lokalne samouprave u Vršcu i Rumi znače neprihvatljivu deobu i diskriminaciju na poželjne i nepoželjne, podobne i nepodobne novinare.

UNS poziva Ministarstva kulture i lokalne samouprave i ostale državne organe da učine sve što je i njihovoj nadležnosti kako se slični incidenti ne bi ponavljali, a kolege novinare da budu solidarni u osudi ovakvih postupaka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi