Naslovna  |  Saopštenja  |  Novinari nisu dostavljači
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 04. 2008.

Novinari nisu dostavljači

Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, u intervjuu „Politici“ od 14. aprila 2008. godine izneo je neprihvatljivu tvrdnju da novinari svoja saznanja o krivičnim delima, o kojima izveštavaju, moraju da dostave i policiji.

Zakon o javnom informisanju Republike Srbije jasno kaže da je novinar dužan da nadležnim organima otkrije informacije o krivičnim delima, pa i izvore od kojih je saznao te podatke, samo ukoliko je za ta krivična dela zaprećena kazna od 5 i više godina zatvora.

Nigde u Zakonu o informisanju ne piše da su novinari dužni da sami dostavljaju informacije o krivičnim delima, a pogotovo ne policiji koja bi, kako predsednik Tadić tvrdi, ta krivična dela trebalo da „dovede u pravo i pravdu“, što je takođe potpuna besmislica.

Udruženje novinara Srbije podseća javnost i predsednika Republike da prema Zakoniku o krivičnom postupku ne može biti saslušavano lice, koje bi svojim iskazom povredilo dužnost čuvanja profesionalne tajne. Izuzetak može da bude napravljen samo u dva slučaja: kada lice u čiju korist se svedoči da takvu izjavu ili se donese poseban propis kojim se lice oslobađa čuvanja profesionalne tajne.

Udruženje novinara Srbije poziva kolege da nastave profesionalno da izveštavaju javnost, poštujući Zakon o javnom informisanju i Kodeks novinara Srbije.

Smatramo da novinari i dalje treba da budu u službi obaveštavanja javnosti, a ne države. Ukoliko bismo pristali na posao dostavljača informacija, ne samo da bi se izgubila granica između novinarstva i policijskog posla, nego bi novinarstvo kao profesija potpuno nestalo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi